Apostrofas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio ')
Apostrofas

' ’
 
Diakritiniai ženklai

kirčio ženklai

akūtas ( ´ )
dvigubas akūtas ( ˝ )
gravis ( ` )
dvigubas gravis (  ̏ )

įgaubtasis lankelis ( ˘ )
išgaubtasis lankelis ( ̑ )
paukščiukas ( ˇ )
sedilė ( ¸ )
cirkumfleksas ( ˆ )
du taškai ( ¨ )
taškas ( · )
kojelė ( ̡ )
ragelis ( ̛ )
brūkšnys ( ¯ )
nosinė ( ˛ )
žiedas ( ˚ ) ( ˳ )


Ženklai, kartais naudojami
kaip diakritiniai

apostrofas ( )
perbrauka ( ◌̸ )
dvitaškis ( : )
kablelis ( , )
brūkšnys ( ˗ )
tildė ( ~ )
titlas (  ҃ )

Apostrofas – neraidinis rašybos ženklas, eilutės viršuje po raidės vaizduojamas kaip kablelis (’), brūkšnelis (') arba kaip bet koks kitas panašus žymuo. Apostrofas pirmąkart pavartotas 1530 m. prancūzų kalboje kaip praleistos raidės ženklas (pranc. L’élision) [1] ( l'heure vietoje la heure). Vėliau apostrofas panašiai pradėtas vartoti anglų ir kitose kalbose (I'm vietoje I am).

Šiuo metu įvairios kalbos turi daug taisyklių kaip ir kur jose gali būti rašomas apostrofas. Apostrofas gali būti vartojamas kaip matavimo vienetas, reiškiantis kampo minutes (kampas 28° 15' 25"). Specialiuose tekstuose apostrofas kai kada vartojamas vietoje kabučių.

Lietuvių kalboje apostrofas kartais vartojamas pažymint praleistus balsius (bemirdam’s), prie originalo kalba parašyto vardo, pavardės pridedant lietuvišką galūnę (William'as Shakespeare'as), lietuvišką galūnę pridedant prie santrumpos (TASS'as).[2]

Tipografinis ir tiesusis apostrofai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Profesionalų nuomone, „tikrasis“ apostrofas yra figūrinis (  ). Tiesusis apostrofas ( ' ) atsirado pirmosiose spausdinimo mašinėlėse, kur, taupant klavišus, tas pats ženklas buvo vartojamas kaip apostrofas ( ' ), kaip kabutės ( '' ), kaip kampo vienetas ( '  - kampo minutės,  ''  - kampo sekundės), kai kada dar ir kaip šauktukas (prispausdinant tašką apačioje). Angliškai jis ir vadinamas „rašomosios mašinėlės apostrofu“ (angl. typewriter apostrophe). Būtent šis ženklas ir pateko į ASCII kodą ir yra lengvai surenkamas daugelyje klaviatūrų. Kur labai svarbu teisinga tipografija, turėtų būti vartojamas tikrasis („kreivas“) tipografinis apostrofas ( ’ , U+2019, HTML ’). Tačiau daugelis naudotojų net nelabai žino kaip tokį surinkti savo klaviatūroje (klavišų kombinacija priklauso nuo operacinės sistemos).

Kodai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Simbolis Unicode Naudojimas
' U+0027 Tiesusis „mašinėlės“ apostrofas, paveldėtas iš ASCII.
U+2019, HTML ’ Oficialus[3] tipografinis apostrofas.
ʼ U+02BC Raidinis (vartotinas, jei apostrofas rašomas ne kaip raidžių atskyriklis, o kaip savarankiška raidė). Taip pasitaiko nedaugelyje kalbų.
ʻ U+02BB Havajiečių
ˮ U+02EE Nencų
՚ U+055A Armėniškas
Ꞌ ꞌ U+A78B, U+A78C Meksikietiški apostrofai

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Crystal, David (2003). The Cambridge Encyclopedia of the English Language, Second Edition. Cambridge University Press. p. 203. ISBN 0-521-53033-4.
  2. Lietuviuzodynas.lt Apostrofas reikšmė
  3. http://unicode.org/Public/UNIDATA/NamesList.txt