Stakliškių midus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Stakliškių midus – tai skaidrus gintarinės spalvos alkoholinis gėrimas, midus, pavadintas miestelio, kuriame sutelkta lietuviško midaus gamyba, vardu. Gamina UAB „Lietuviškas midus“.

2013 m., po trejų metų nuo paraiškos padavimo Europos komisijai, Stakliškių krašto midus įtrauktas į Saugomų geografinių nuorodų (SGN) registrą, kurį sudaro daugiau nei 1200 saugomų produktų Europoje.[1][2]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Midus buvo gaminamas žiloje senovėje. Seniausia konkreti rašytinė informacija apie midaus vartojimą baltų žemėje aptinkama Vulfstano pasakojime apie 890 m. Šis keliautojas ir pirklys pats apsilankė šiose žemėse ir žinių gavo iš pirminių šaltinių, jog šiose vietovėse būta labai daug medaus ir iš jo gamintas gėrimas.

Midus tapo savotiška legenda, kurią naujai atgaivinti pabandyta jau XX a. pradžioje, kai Stakliškių midaus gamyklos inžinierius technologas Aleksandras Sinkevičius užsibrėžė atkurti senovėje (XVXVIII a.) gaminto iš laukinių bičių medaus ir įvairių žolelių midaus receptą ir atnaujinti tradicinio, natūralaus, nespirituoto midaus, kuris tuo metu nebebuvo gaminamas nei Lietuvoje, nei kaimyninėse šalyse, gamybą.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ypatingą skonį su saldžiai rūgštoku prieskoniu ir pikantišką aromatą šiam midui suteikia ilga natūrali fermentacija (iki 90 parų) ir ilgas gėrimo brandinimas (ne mažiau kaip 9 mėn.). Gaminamas fermentuojant midaus misą su augalinių žaliavų (apynių, liepų žiedų, kadagio uogų) priedu. Stakliškių midaus ypatybė yra ta, jog visas etilo alkoholis miduje susidaro tik natūralios fermentacijos būdu. Be to, gaminant midų nenaudojama cukraus ar kitų saldinimo medžiagų, dažiklių, aromatinių medžiagų ar konservantų.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvą reprezentuojantis gaminys yra pelnęs įvairių apdovanojimų. 2002 m. midui „Stakliškės“ buvo suteiktas kulinarinio paveldo statusas. Midus sulaukia didelio susidomėjimo parodų metu, yra daug kartų apdovanotas įvairiais medaliais ir prizais. Vien Lietuvoje midus yra įvertintas 6 Lietuvos metų gaminio aukso medaliais, 6 parodos „AgroBalt” medaliais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]