Paulius Normantas (1925)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Paulius Normantas (1925)
Gimė 1925 m. lapkričio 25 d.
Giedrimai, Mažeikių apskr.
Mirė 2004 m. (~79 metai)
Dotnuva, Kėdainių raj.
Veikla keliautojas, Antinacinio pasipriešinimo dalyvis
Alma mater 1949 m., Lietuvos valstybinis kūno kultūros institutas

Paulius Normantas (1925 m. lapkričio 10 d. Giedrimuose, Mažeikių apskr.2004 m. Dotnuvoje, Kėdainių raj.)[1] – Lietuvos sporto pedagogas ir keliautojas, antinacinio pasipriešinimo dalyvis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrojo pasaulinio karo metais kovojo antinacinio pasipriešinimo gretose ir buvo suimtas. 1944 m. dalyvavo sukilime, atidariusiame lagerio vartus.

1949 m. baigė Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą, toliau mokėsi aspirantūroje Leningrade. Apgynė pedagogikos mokslų kandidato disertaciją. 19691970 m. Ufos aviacijos institute dirbo Fizinio lavinimo katedros vedėju, vėliau docento pareigose dėstė Vilniaus valstybiniame universitete ir Vilniaus pedagoginiame institute, Centrinėje trenerių mokykloje (dab. Maskvos fizinės kultūros akademija).

Turistinių kelionių mėgėjas, kultivavo slidinėjimo, irklavimo ir buriavimo sportą, povandeninę medžioklę. 1958 m. su dviviete baidare dalyvavo 2200 km ilgio vandens žygyje iš Baltijos jūros į Juodąją. Su mokslo tiriamaisiais laivais kelis kartus plaukė ekspedicijose po Japonų ir Ochotsko jūras.

1974 m. kovo viduryje žvejojo Aralo jūroje. Išlipus į salą, valtį netikėtai nunešė potvynis. Liko puskepalis duonos, truputis kito maisto, povandeninis šautuvas ir nardymo įranga. Penkiasdešimt penkias paras žvejys turėjo praleisti negyvenamoje saloje: medžiojo žuvis, lauže kepė paukščių kiaušinius, rinko žoleles. Nuo gyvačių ir skvarbaus vėjo saugojo iškasta žieminė, troškulį jis malšino ant Aralo paviršiaus susirenkančiu lengvesniu gėlu vandeniu. Kai vėlyvą pavasarį ežeras ėmė sekti ir vanduo sušilo iki +16°С, P.Normantui pavyko nuplaukti dvidešimt kilometrų ir išlipti į krantą.

Savo pakartotus Robinzino Kruzo nuotykius negyvenamoje saloje doc. Paulius Normantas aprašė apsakyme, kuris daug kartų buvo išspausdintas knygose ir žurnaluose.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Профессионально-прикладное физическое воспитание: Учеб. пособие – Вильнюс: МВССО ЛитССР, 1981
  • Спортивная работа в Смалининкском совхозе-техникуме: Обобщение опыта – Вильнюс: МСХ ЛитССР, 1984

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]