Lietuvos orientalistų asociacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lietuvos orientalistų asociacijaLietuvos visuomeninė organizacija, vienijanti Lietuvos orientalistus – mokslininkus, dėstytojus, Rytų kalbų specialistus, muziejininkus, Rytų tautų kultūrų, filosofijos, religijos, meno mėgėjus. 2008 m. buvo apie 50 narių.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkurta 1979 m. Vilniuje. Pagrindiniai tikslai: puoselėti ir plėtoti Lietuvoje Rytų tautų kultūrų, filosofijos, religijos, mitologijos, literatūros ir meno pažinimo tradiciją, kurti orientalistinių tyrinėjimų ir studijų centrus, skatinti orientalistų kūrybinę veiklą, jų profesinį tobulėjimą ir bendravimą, rūpintis orientalizmo ir Rytų kalbų dėstymu, Rytų tautų muziejų ar Rytų dailės skyrių steigimu kituose muziejuose, ekspozicijų ir parodų organizavimu, Rytų tekstų vertimu į lietuvių kalbą, propaguoti Rytų kultūros idėjas, skatinti ryšius su užsienio šalių orientalistais. Rengia respublikines ir tarptautines mokslines konferencijas. Su Kultūros, filosofijos ir meno institutu leidžia knygų serijas „Rytai-Vakarai“: „Komparatyvistinės studijos“ (nuo 2000 m., išleisti 7 t.), „Bibliotheca Orientalia et Comparativa“ (nuo 2002 m., išleisti 9 t.) ir kt. leidinius.[1]

Pirmininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Antanas AndrijauskasLietuvos orientalistų asociacija. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 294 psl.