Kredito kortelė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Asmeniniai finansai

Kreditas ir skola
Kredito kortelė
Debeto kortelė
Skolos konsolidacija
Paskola
Skolintojas
Užstatas

Darbo sutartis
Darbo užmokestis
Netiesioginis atlygis
Akcijų opcionas

Finansų planavimas
Finansų patarėjas
Turto valdymas


Finansai
Finansų rinka
Finansų rinkos dalyviai
Įmonės finansai
Asmeniniai finansai
Viešieji finansai
Bankai ir bankininkystė
Finansinis reguliavimas

Kredito kortelė – mokėjimo kortelė, susieta su sąskaita banke. Skiriasi nuo debeto kortelių, nes suteikia galimybę pirkti kreditu. Kredito kortelių dydį ir formą apibrėžia ISO 7810 standartas.

Kredito kortelės

Kredito kortelę dažniausiai išduoda bankai, išdavimo metu nustatomas kredito limitas. Seniau atsiskaitymo metu kortelės savininkui užtekdavo pasirašyti pirkimo čekį, pastaruoju metu dažniausiai naudojama elektroninė sistema (naudojanti magnetinę juostelę), užtikrinanti, kad kortelė nėra padirbta ir kad kortelėje yra pakankamai pinigų (arba pakankamas kredito limitas). Kredito kortelėmis taip pat galima atsiskaityti telefonu ar internetu.

Kredito kortelės savininkas kas mėnesį gauna ataskaitą, kurioje nurodytas išnaudotas kreditas ir minimali suma, kurią privaloma sumokėti per mėnesį. Už neapmokėtą kredito likutį mokamos palūkanos, kurios paprastai yra žymiai didesnės, nei kitų paskolų.

Dažnai išduodamos apsaugotos kredito kortelės, kur prieš gaudamas kortelę savininkas privalo įnešti tam tikrą sumą pinigų (100–150 % maksimalaus kredito dydžio). Šalyse, kuriose kaupiamos asmenų kredito istorijos, tokios kortelės išduodamos tiems, kurie neturi kredito istorijos arba turi prastą istoriją. Lietuvoje anksčiau tai buvo dažniausia išduodamų kredito kortelių rūšis, bet pastaruoju metu dažniau išduodamos kortelės, kur nustatomas kelių mėnesių atlyginimo dydžio didžiausias kreditas.

Kredito kortelių numeravimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kredito kortelės numeruojamos vieningai – numerį sudaro 13–16 skaitmenų, iš kurių du ar trys pirmi nusako kortelės tipą, 6 skaičiai nusako kortelę išdavusį banką ar įstaigą (BIN), o likę skaičiai parenkami pagal tam tikras taisykles, leidžiančias lengvai atpažinti klaidingai įvestą kortelės numerį (Luhn'o formulė, aprašyta ISO/IEC 7812, B priedo 1-je dalyje.).

Kortelės tipas Prefiksai Ilgis
American Express 34 ar 37 15
BankCard 560–561 16
Diners Club / Carte Blanche 300–305, 36, ar 38 14
Discover Card 6011 16
JCB 35 15 ar 16
MasterCard 51–55 16
Visa 4 13 ar 16