Keane

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Keane

„Keane“ vokalistas Tomas Chaplinas koncerto metu
Biografija
Kilmė Jungtinė Karalystė Battle, Anglija, Didžioji Britanija
Žanrai britpop, piano rock
Aktyvumo metai 1997–dabar
Įrašų kompanija Island, Interscope, Fierce Panda
Svetainė keanemusic.com
Nariai
Tom Chaplin
Tim Rice-Oxley
Richard Hughes
Jesse Quin
Buvę nariai
Dominic Scott

Keaneanglų piano rock grupė, įkurta 1997 metais. Išleido 4 studijinius albumus – „Hope and Fears“ (2004 m.), „Under the Iron Sea“ (2006 m.), „Perfect Symmetry“ (2008 m.) ir „Strangeland“ (2012 m.) bei mini albumą „Night Train“ (2010 m.), kurie visi pasiekė 1–ą Did. Britanijos albumų topo vietą[1] [2] ir šiuo pasiekimu susilygino su „The Beatles“ pasiektu rekordu.

Grupė pasaulyje pardavė virš 10 mln. įrašų.

Biografija[taisyti | redaguoti kodą]

Grupės šaknys siekia 1995 m., kuomet klavišininkas ir vokalistas Tim Rice-Oxley kartu su būgnininku Richard Hughes ir gitaristu Dominic Scott susibūrė į grupę „The Lotus Eaters“ ir grodavo „U2“, „Oasis“ ar „The Beatles“ dainas. Kai 1997 m. prisijungė vokalistas Tom Chaplin, jie pakeitė pavadinimą į „Cherry Keane“, bet dar tais pačiais metais susitrumpino iki „Keane“ ir ėmė kurti originalias dainas. 1999 m. grupė, neturėdama įrašų firmos kontrakto, išleido pirmą reklaminį singlą „Call Me What You Like“. 2001 m. Dominic Scott paliko grupę. 2002 m. gruodį grupę pastebėjo „Fierce Panda Records“ įkūrėjas bei „Coldplay“ atradėjas Simon Williams ir pasiūlė išleisti pirmą jų komercinį singlą „Everybody's Changing“. 2003 m. vasarą grupė pasirašė kontraktą su „Island Records“. 2004 m. gegužę prieš pat grupės pasaulinį turnė išleistas debiutinis albumas „Hopes and Fears“ debiutavo 1–oje Did. Britanijos topo vietoje ir Top 75–uke išsilaikė 72 savaites. Jis tapo antru geriausiai perkamu tų metų albumu, JK pasiekęs 9 kartus platininio statusą, o pasaulyje jo buvo parduota apie 5,5 milijonus. 2005 metais grupė laimėjo 2 „Brit Award“ – Geriausio britų atlikėjų albumo ir Geriausių britų debiutantų (aplenkę grupes „Muse“ ar „Franz Ferdinand“) kategorijose. Po trijų mėnesių Rice-Oxley gavo „Ivor Novello“ apdovanojimą Metų dainų kūrėjo kategorijoje.

2011 m. vasario mėn. buvo paskelbta, kad bosistas Jesse Quin, bendradarbiavęs su „Keane“ nuo 2007 m., tapo oficialiu ketvirtuoju grupės nariu.

Diskografija[taisyti | redaguoti kodą]

Albumai[taisyti | redaguoti kodą]

Plačiau žiūr.: Keane diskografija

Apdovanojimai[taisyti | redaguoti kodą]

  • 2004 m. – „Q Awards“ – Geriausias albumas („Hopes and Fears“)
  • 2004 m. – „Premios Onda“ – Geriausia tarptautinė grupė
  • 2004 m. – „Ivor Novello“ – Metų kompozitorius (Tim Rice-Oxley)
  • 2005 m. – „BRIT Awards“ – Geriausias albumas („Hopes and Fears“)
  • 2005 m. – „BRIT Awards“ – Geriausi debiutantai
  • 2006 m. – „GQ Awards“ – Metų grupė
  • 2008 m. – „Q Awards“ – Geriausia daina („Spiralling“)
  • 2008 m. – „Q Best Of 2008“ – Metų albumas („Perfect Symmetry“)
  • 2008 m. – „Q Best Of 2008“ – Geriausia daina („Perfect Symmetry“)
  • 2012 m. – „Q Awards“ – Geriausias vaizdo klipas („Disconnected“)

Šaltiniai[taisyti | redaguoti kodą]

Nuorodos[taisyti | redaguoti kodą]


Commons-logo.svg Vikiteka: Keane – vaizdinė ir garsinė medžiaga

Vikiteka