Karlovi Varų kino festivalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mėlynasis kilimas prie viešbučio „Thermal“ 41-ajame Karlovi Varų kino festivalyje (2006 m.)

Tarptautinis Karlovi Varų kino festivalis (ček. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary) – didžiausias Čekijoje ir vienas reikšmingiausių Europos kino festivalių, kasmet vykstantis liepos mėnesį kurortiniame Karlovi Varų mieste. Festivalis rengiamas nuo 1946 m. Tarptautinės kino kūrėjų asociacijų federacijos (pranc. Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films, ‘’FIAPF’’) 1956 m. pripažintas A kategorijos kino festivaliu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV aktorius ir režisierius John Malkovich 44-ajame Karlovi Varų kino festivalyje (2009 m.)

Karlovi Varų kino festivalis yra vienas seniausių kino festivalių pasaulyje: pirmą kartą šis renginys įvyko 1946 m. Nuo 1948-ųjų daugiau nei 40 metų festivalis buvo rengiamas socialistinėje Čekoslovakijoje sudėtingos politinės padėties sąlygomis. Tai lėmė festivalio programų pobūdį, žiuri sprendimus ir kviečiamus svečius, pirmenybė buvo teikiama socialistinę ideologiją atitinkantiems filmams. 1953 ir 1955 m. festivalis nebuvo rengiamas.

Nuo 6-ojo dešimtmečio vidurio festivalio programoje imta rodyti vis daugiau Vakarų režisierių (ypač Italijos ir Prancūzijos) filmų. 1956 m. FIAPF įtraukė Karlovi Varų kino festivalį į A kategoriją, bet, įkūrus Tarptautinį Maskvos kino festivalį ir priėmus politinį sprendimą kasmet socialistinėse šalyse rengti tik vieną A kategorijos kino renginį, nuo 1959 iki 1993 m. Karlovi Varų festivalis buvo rengiamas tik kas antrais metais (pakaitomis su Maskvos kino festivaliu).

Po 7-ajame dešimtmetyje vykusio „atšilimo“ laikotarpio ir bandymų valstybėje įvesti politinius pokyčius, kurie 1968 m. buvo numalšinti jėga, Karlovi Varų kino festivalyje vėl ėmė vyrauti sovietinė ideologija ir propagandiniai sovietinio bloko šalių filmai. Festivalį imta derinti su Komunistų partijos renginiais, sumažėjo visuomenės susidomėjimas.[1]

Po 1989 m. lapkričio mėnesio socialinių ir politinių pokyčių festivalis kelerius metus kovojo su valstybės ir žiūrovų abejingumu. 1994 m. festivalio organizavimą perėmė nauja komanda, vadovaujama garsaus čekų aktoriaus Jiří Bartoška‘os ir žinomo filmų apžvalgininkės bei kritikės Evos Zaoralová‘os, kurie nutarė inertišką festivalį paversti tarptautinės reikšmės kino forumu. Per kelerius metus naujiesiems organizatoriams pavyko atnaujinti festivalio programą ir organizacinę koncepciją, atkurti profesionalų ir žiūrovų susidomėjimą renginiu ir sugrąžinti tarptautinį festivalio prestižą.[2]

Programos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalyje rodoma Pagrindinė konkursinė programa, kurioje gali dalyvauti filmai, sukurti ankstesniais metais ir nedalyvavę kitų tarptautinių festivalių konkursuose, konkursinė Vidurio ir Rytų Europos bei buvusiųjų sovietinių valstybių filmų programa „Į rytus nuo vakarų“, Konkursinė dokumentinių filmų programa, konkursinė programa „Nepriklausomo kino forumas“, taip pat nekonkursinės programos „Horizontai“ (nauji ir apdovanojimus laimėję filmai iš viso pasaulio), „Kitas žvilgsnis“ (filmai, pasižymintys naujais meniniais sprendimais), „Variety“ programa „Dešimt perspektyviausių Europos režisierių“, „Čekų kinas“, nekonkursinė dokumentinių filmų programa ir retrospektyvos.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis festivalio prizas yra „Krištolinis gaublys“ už geriausią konkursinės programos filmą. Dar teikiamas Specialusis žiuri prizas, geriausio režisieriaus apdovanojimas, geriausios aktorės apdovanojimas, geriausio aktoriaus apdovanojimas. Taip pat žiuri turi teisę įvardyti du Specialiuosius žiuri paminėjimus.

Programos „Į rytus nuo vakarų“ žiuri teikia prizą geriausiam Vidurio ir Rytų Europos filmui. Iš dokumentinių filmų programos išrenkamas vienas iki 30 min. trukmės filmas ir vienas virš 30 min. trukmės filmas. Taip pat žiuri turi teisę įvardyti du Specialiuosius žiuri paminėjimus.

Bendradarbiaujant su Čekijos televizija geriausiam nepriklausomo kino filmui teikiamas „Nepriklausomos kameros apdovanojimas“.

Kiekvienais metais festivalis įteikia du Krištolinius gaublius iškilioms čekų ir užsienio kino asmenybėms už nuopelnus pasaulio kinui.

Festivalio pirmininko apdovanojimas teikiamas aktoriams, režisieriams ir prodiuseriams, reikšmingai prisidėjusiems prie pasaulio kino vystymo.

Festivalio metu žiūrovai turi teisę balsuoti už jiems labiausiai patikusį filmą ir uždarymo metu laimėtojui įteikiamas Žiūrovų simpatijų prizas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Oficialus Tarptautinio Karlovi Varų kino festivalio tinklalapis: Trumpa festivalio istorija Archyvuota kopija 2011-12-11 iš Wayback Machine projekto.. (Tikrinta 2011-12-07.)
  2. Oficialus Tarptautinio Karlovi Varų kino festivalio tinklalapis: Apie Tarptautinį Karlovi Varų kino festivalį Archyvuota kopija 2013-06-03 iš Wayback Machine projekto.. (Tikrinta 2011-12-07.)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]