Jadvyga Manuzzi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sas – Berlič-Strutinskių herbas

Jadvyga Strutinska-Ciechanoviecka-Manuzzi (lenk. Jadwiga ze Strutyńskich Ciechanowiecka-Manuzzi; g. apie 1736 m. – m. 1778 m. rugsėjo 22 d. Gardine) – LDK bajorė, mecenatė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė žinomo LDK Tribunolo maršalkos, Šakių ir Seivų seniūno Juozapo Berlič-Strutinskio šeimoje. Motina – grafaitė Rožė Pliaterytė, sesuo Teresė (vėliau ištekėjusi už Pinsko kašteliono kunigaikščio Francišeko Druckio-Liubeckio).

Jadvyga pasižymėjo išskirtiniu grožiu, jai pasipiršo Apso seniūnas Jonas Ciechanovieckis. Nors pastarasis buvo karštas Radvilų atstovų į ATR sostą šalininkas, o Strutinskiai priklausė priešingai stovyklai, 1754 m. jaunieji apsivedė. Santuoka nebuvo laiminga ir artėjo prie skyrybų. Netrukus tarp giminių įsiplieskė konfliktai, per kuriuos 1756 m. Breslaujoje žuvo Jadvygos svainis Ksaveras Ciechanovieckis, o 1761 m. Vilniuje – ir josios tėvas. Už pastarąją žmogžudystę sutuoktinis Jonas Ciechanovieckis su kitais dviem broliais 1764 m. buvo pripažinti netekę bajoriškos garbės ir nuteisti kalėti. Dar tais pačiais metais J. Ciechanovieckis mirė, sužeistas per susidūrimą su savo priešininkais Apse.

Palikonių šeima neturėjo. Gražuolė našlė išvyko gyventi į Varšuvą ir ATR valdovo dvare patraukė paties karaliaus Stanislovo Poniatovskio dėmesį. Jie slapta susitikinėjo, po kiek laiko J.Ciechanovecka pasijuto nėsčia. Norint išvengti skandalo, 1773 m. ji buvo ištekinta už karaliaus bičiulio Mikalojaus Manuzzi, kuriam suteiktas šambeliono titulas ir pavesta valdyti Apso seniūniją. Po vestuvių jaunavedžiai gyveno atskirai, Jadvyga Manuzzi dienas leido Seivuose pas savo motiną Rožę Strutinskienę. Gimė sūnus, pavadintas biologinio tėvo vardu – Stanislovas.

Jaunoji moteris buvo žinoma mecenatė: Apso miestelyje jos lėšomis pastatyta medinė Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia (sudegė 1886 m.). Kartu su motina ir seserimi paaukojo didžiules lėšas Seinų Šv.Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios dar 1764 m. pradėtai pertvarkai: vietoje buvusios presbiterijos iškilo du aukšti bokštai su įspūdingu fasadu, padidintas vidinis tūris.[1]

Jadvyga Manuzzi mirė nuo tuberkuliozės, būdama vos keturiasdešimt dvejų metų. Jos sūnų Stanislovą išaugino sutuoktinis grafas Mikalojus Manuzzi.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Emanuel Rostworowski. Manuzzi Jadwiga. – PSB t. 19, Kraków: 1974, s. 502–504 (biograma)
  • Marek Sadzewicz. Jadwizka i jej zalotnicy. – Warszawa: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1961 (beletrizuota apysaka)