Imperatoriškasis Japonijos antspaudas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Imperatoriškasis Japonijos antspaudas

Imperatoriškasis Japonijos antspaudas – geltona arba oranžinė chrizantema su juodais arba raudonais apvadais. Centrinį diską supa 16 viršutinių žiedlapių. 16 apatinių žiedlapių iš dalies dengia viršutiniai, todėl matomi tik jų pakraštėliai.

Imperatoriškąjį antspaudą naudoja Japonijos imperatoriškosios šeimos nariai. Pagal Meidži konstituciją Imperatoriškąjį antspaudą galėjo naudoti tik Japonijos imperatorius, todėl kiekvienas imperatoriškosios šeimos narys naudojo šiek tiek pakeistą jo versiją. Šintoistų šventyklos, susijusios su imperatoriškąja šeima, taip pat naudoja atitinkamas modifikuotas Imperatoriškojo antspaudo versijas, o kai kurioms su šeima nesusijusioms šventykloms taip pat leidžiama naudoti chrizantemos simbolį savo antspauduose.

2005 m. vis dar nebuvo įstatymo, numatančio, koks yra Nacionalinis Japonijos antspaudas. Įprasta, kad Imperatoriškasis antspaudas laikomas ir Nacionaliniu. Pavyzdžiui, jis yra ant japoniškų pasų viršelių. Tai primena papročius kai kuriose kitose monarchinėse valstybėse, kaip Jungtinė Karalystė, kur asmeninis monarcho herbas laikomas ir tautiniu šalies herbu.