Irako herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Irako herbas
Irako herbas

Irako herbe vaizduojami auksinis Saladino erelis, skydas, kuriame pavaizduota Irako vėliava ir arabiški žodžiai الجمهورية العراقية (al-Jumhuriya al-`Iraqiya; lietuviškai "Irako respublika").

Dabartinis Irako herbas patvirtintas 2009-aisiais[1]. Herbas pakeistas dėl to, kad pasikeitė vėliava, kuri vaizduojama herbo viduryje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis Irako herbas vaizdavo senovišką saulės disko simbolį. 1965-aisiais atsirado naujasis herbas, kuriame vaizduojamas Saladino erelis (sukurtas pagal Jungtinės arabų respublikos herbą). Teksto herbe pavaizduotoje vėliavoje nebuvo, vietoj jo buvo trys žvaigždės, o pati vėliava buvo vertikali. 1991-aisiais herbe buvo keli pakeitimai: vėliava tapo horizontali, o jos viduje buvo ne vien žvaigždės, nes buvo pakeista Irako vėliava. 2004-aisiais buvo atlikti dar keli pakeitimai: rankos buvo truputį labiau pritaikytos prie vėliavos, raštas buvo pakeistas į Kuficą. Dabartinėje Irako vėliavoje nebeliko žvaigždučių, tik Kufica užrašytas tekstas, todėl herbe irgi buvo atliktas šis pakeitimas[2][3].

Buvę Irako herbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://iraqflag.parliament.iq/ Archyvuota kopija 2010-05-26 iš Wayback Machine projekto.
  2. [http://www.alarabiya.net/articles/2008/01/22/44559.html أخبار سياسية | العراق يقر علما جديدا لمدة عام خال من خط صدام ونجوم البعث
  3. http://flagspot.net/flags/iq).html