Mianmaro herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Mianmaro herbas – vienas iš oficialių Mianmaro valstybės nacionalinių simbolių, naudojamas oficialiuose valdžios dokumentuose ir leidiniuose.

Mianmaro herbe vaizduojami du mitiniai liūtai, vadinami chinthe (mjan. ခ္ရင္သေ့  : hkang se), stovintys vienas priešais kitą. Herbo centre yra Mianmaro žemėlapis, apsuptas alyvmedžio šakelėmis. Herbas yra iš visų pusių padabintas tradiciniu mjanmų gėlių raštu, o viršuje kabo penkiakampė žvaigždė. Apačioje – užraitas (Pyidaunzu Thanmăda Myăma Nainngandaw), žymintis oficialų šalies pavadinimą „Mianmaro Sąjungos Respublika“. Naujoji šalies herbo versija drauge su konstitucija patvirtinta referendumu 2008 m. Iš herbo buvo išimtas socialistinis krumpliaratis, atsisakyta baltos ir tamsiai mėlynos spalvų (dabar visas herbas auksinis ir raudonas), pakeista antraštė, skelbianti oficialų šalies pavadinimą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Originalaus herbo antraštėje buvo užrašas mjanmų kalba: ပ္ရည္‌ေထာင္‌စု သမတ-မ္ရန္‌မာ နုိင္‌ငံေတာ္ : Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw, reiškiantis „Mianmaro Sąjunga“. Taip pat originaliajame herbe buvo trys liūtai (viršutinysis pakeistas žvaigžde). Be to, vietoj krumpliaračio (dabar pakeisto alyvų šakelėmis) buvo apskritimas, apsuptas Budos citata Pali kalba – သမဂ္ဂါနံ တပေါ သုခေါ (samagganam tapo sukho) – reiškiančia „laimė darnoje“ arba „gerovė vienybėje“. Generolo Bo Ne Wino karinio socialistinio režimo metu (1962 m.), herbas buvo modifikuotas. Antraštė apačioje skelbė – Pyidaungzu Socialist Thamada Myanma-naing-gan-daw („Mianmaro Sąjungos Socialistinė Respublika“). Vėliau Mianmaro herbas, net ir žlugus Bo Ne Wino režimui ir į valdžią 1988 m. atėjus kitai chuntai, išlaikė socialistinius simbolius (baltus krumpliaratį ir žvaigždę).

Istorinis Mianmaro simbolis buvo žalias povas, naudotas ikikolonijiniu ir kolonijiniu laikotarpiu.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]