Henrik Sophus Skougaard

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Henrik Sophus Skougaard (1842 m. Egvaag, Norvegija – 1912 m. gruodžio 24 d. Mėmelyje (dabar Klaipėda), Vokietija) – Norvegijos, Danijos ir Švedijos diplomatas, vienas iš sportinio buriavimo Klaipėdoje pionierių.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XIX a. pabaigoje atvyko į Klaipėdą, kur tarnavo Danijos konsulu, Švedijos ir Norvegijos vicekonsulu. Kartu ėjo miesto municipalinio patarėjo pareigas.

Aktyviai propagavo pramoginį ir sportinį buriavimą. Plaukiojo Kuršių mariose su burine valtimi „Gelion“, vėliau – jachtomis „Möwe“, „Gode Wind“, „Hecht“, „Hurrah“ ir „Schneidig“. Dalyvavo regatuose Karaliaučiuje ir Piliavoje, į vandens žygius kartu imdavo ir žmoną.

Vienas iš pirmojo buriavimo klubo Klaipėdoje „Memeler Segelverein“ įkūrėjų, keturiolika metų (18911905) buvo renkamas šios organizacijos pirmininku, jam suteiktas komodoro titulas. 1924 m. draugija įsigijo raudonmedžio šliupą, kurį pavadino „Henrik Skougaard“. Su šia jachta įgula dalyvaudavo įvairiose varžybose ir kelionėse. 1934 m. burlaivis, vadovaujamas Rudolfo Jeneto, dalyvavo Šiaurės jūros regatoje, tai buvo tolimiausia jo išvyka.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]