Haribo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Haribo
FormaGmbH & Co. KG
PramonėKonditerijos
Įkurta1920 m. gruodžio 13 d.
Įkūrėjas (-ai)Hans Riegel, Sr.
Centrinė būstinėBonn, Vokietijos vėliava Vokietija
Aptarnaujama teritorijaPasaulinė
Produktaisaldainiai (guminukai, želiniai saldainiai)
Pajamos€ 1,7–2,0 milijardai
Darbuotojų~6000
Tinklalapiswww.haribo.com

Haribo (vok. Haribo, iš Hans Riegel, Bonn) – Vokietijos konditerijos kompanija, besispecializuojanti želinių saldainių ir guminukų gamyboje. Ją 1920 m. įkūrė Johannes ("Hans") Riegel, Sr. „Haribo“ būstinė yra Bonoje.

„Haribo“ pirmuosius guminukus pagamino 1922 n., tai buvo Hanso Rigelio Vyresniojo išrasti vok. Gummibärchen 'guminukai meškučiai'. Antrojo pasaulinio karo metais mirus Hansui Rigeliui Vyresniajam, kompanijos vadovu tapo jo sūnus, irgi Hansas Rigelis.

Nuo tada „Haribo“ išplėtė savo veiklą, prisijungė daug vietinių saldainių gamintojų ne vienoje pasaulio šalyje. „Haribo“ yra vienas didžiausių guminkų ir želinių saldainių gamintojų pasaulyje, pagrindinių jo produkcija yra guminukai, po to – želiniai ir saldymedžio saldainiai. Kompanija turi 5 fabrikus Vokietijoje ir 13 kitose Europos valstybėse. Pardavimų skyrių turi beveik kiekvienoje Europos valstybėje, taip pat JAV ir Australijoje.

Muziejus Landesmuseum Koblenz 2006 m. sukūrė keliaujančią ekspoziciją apie „Haribo“ istoriją.

Pagrindiniai prekiniai ženklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europos valstybės, kuriose yra „Haribo“ fabrikų

D. Britanija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Britanijoje pagrindiniai prekiniai ženklai yra Starmix, Tangfastics, Supermix ir Maoam. Maoam žymi savo seriją kramčiųjų saldainių.[1] „Haribo“ savo fabrike Pontefrakte (Vakarų Jorkširas) gamina saldymedžio saldainius Pontefract Cakes.

Anksčiau „Haribo“ buvo Austrijos saldainių kompanijos „Pez“ produkcijos platintojas D. Britanijoje.

Prancūzija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prancūzijoje vieni geriausiai parduodamų „Haribo“ saldainių yra Fraise Tagada. Kitas „Haribo“ gaminys yra Happy Cola.

Kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Haribo“ buvo kaltinamas, kad Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijoje prievarta naudojo žydus kaip darbo jėgą. Kompanija teigia, kad to nebuvo.[2]

„Haribo“ kompanija buvo kritikuojama už jos guminukus Sugarless Gold Bear ('becukriai auksiniai meškučiai'), kuriuose naudojamas cukraus pakaitalas likazinas, kadangi turima duomenų, jog suvalgius daug šių saldainių gali smarkiai sutrikti žarnyno veikla. Jumoristinės šių saldainių apžvalgos iš Amazon.com svetainės buvo tapusios labai populiariomis.[3]


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.maoam.com/lang/enGB/index.html Archyvuota kopija 2015-07-19 iš Wayback Machine projekto.
  2. Wallace, Charles P. (2000-07-31). „The Final Reckoning“. Time Europe. Berlin. 156 (5). Suarchyvuotas originalas 2013-08-14. Nuoroda tikrinta 2008-11-12.
  3. Khazan, Olga (2014 m. sausio 17 d). „What's in Those Haribo Gummy Bears?“. The Atlantic. Nuoroda tikrinta February 1, 2014.