Daft Punk

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Daft Punk

Daft Punk Wireless festivalyje Anglijoje, 2007 m.
Biografija
KilmėPrancūzija Prancūzija
ŽanraiHouse
Aktyvumo metai1993–2021 m.
SvetainėOficiali svetainė
Nariai
Thomas Bangalter
Guy-Manuel de Homem-Christo

„Daft Punk“elektroninės muzikos („House“) duetas iš Paryžiaus. Nariai – Guy-Manuel de Homem-Christo ir Thomas Bangalter. Grupė laikoma vienu sėkmingiausių elektroninės muzikos projektų tiek pagal kritikų atsiliepimus, tiek pagal parduotų albumų skaičių. Grupę išgarsino kūriniai: „Around the world“, „Digital Love“, „One More Time“ ir „Aerodynamic“. Išleidusi albumą „Discovery“ grupė susilaukė didelio pasisekimo.

Videoklipus šiai grupei kūrė režisieriai: Michel Gondry (dainai „Around the World“), Roman Coppola ir Spike Jonze.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžia (1987–1993 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaikinai susipažino mokykloje, kartu pradėjo lankyti techno muzikos klubus bei diskotekas. Pirmieji būsimo dueto žingsneliai muzikinės karjeros link žengti roko grupėje „Darlin“, kurią sudarė mokyklos draugai. Grupė įrašė kelias dainas, vieną jų net pasisekė išleisti kaip singlą grupės „Stereolab“ firmoje „Duophonic”, tačiau viskas tuo ir baigėsi. Vienas kritikas „Darlin“ muzikos stilių tada pavadino „Daft Punk“.

Taigi, dviem buvusiems grupės „Darlin“ muzikantams – 21-erių metų Tomui Bangalterui ir 22-iejų metų Gajui Manueliui – pavadinimo naujai grupei ilgai ieškoti nereikėjo – jį vyrukai „pasigrobė“ iš tos recenzijos ir 1993 m. pabaigoje įkūrė grupę „Daft Punk“. Pirmosios kompozicijos buvo įrašytos Thomaso miegamajame. Joms iš pradžių pakako įprastų sintezatorių, muzikos kompiuterio ir 8-ių takelių magnetofono.

„Homework“ (1993–1999 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Egzistuoja labai nedaug nuotraukų, kuriose būtų matomi tikrieji atlikėjų veidai

Pirmąjį „Daft Punk“ singlą „New Wave/Alive“ išleido pogrindinė Glazgo firma „Soma Records“. Debiuto plokštelė nesulaukė kritikų bei klausytojų dėmesio. Atrodė, kad panašus likimas laukia ir antrojo grupės singlo „Da Funk/Musique“, išleisto gana ribotu, tik 2 tūkst. vienetų, tiražu. Tačiau plokštele susidomėjo anglų duetas „The Chemical Brothers“, jo nariai paprašė, kad „Daft Punk“ padarytų šio dueto kompozicijos „Life Is Sweet“ remiksą.

Būtent po to vis daugiau didžėjų savo vakarėliuose ėmė sukti „Da Funk“. Ši kompozicija tapo vienu praėjusio šokių muzikos sezono himnu. Kai singlas buvo išleistas dar kartą, vien išankstiniai užsakymai jo tiražą padidino iki 30 tūkst., o vėliau gana greit peršokta ir 70 tūkst. riba.

Debiutinis jų albumas „Homework“ savotiškai įvardino viską, ką jie padarė per pastaruosius trejus ketverius metus, didžioji dalis jo repertuaro buvo įrašyta dar iki sutarties su „Virgin“ pasirašymo. Simboliškas ir albumo pavadinimas – angl. Namų darbai – lyg tai būtų mokinukų ataskaita už savarankiškai atliktas namų užduotis; tai liudija ir vienos albumo kompozicijų pavadinimas „Teachers” (angl. Mokytojai).

„Discovery“ (1999–2004 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1999 m. grupės nariai dirbo prie savo antrojo albumo. 2001 m. jam išėjus į prekybą jis susilaukė nemažai dėmesio. Dauguma šio albumo kūrinių buvo paremta 8 ir 9 dešimtmečių kūriniais. Singlas „One More Time“ iš šio albumo pasiekė antrąją vietą Didžiosios Britanijos rinkos pardavimuose ir tapo vienu didžiausių klubinių hitų. Taip pat ir kiti singlai iš šio albumo – „Digital Love“, „Harder, Better, Faster, Stronger“ buvo labai populiarūs, tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek JAV. Nepaisant nedidelio išleidimo tiražo singlas „Face to Face“ buvo perkamiausias JAV.

2003 m. „Daft Punk“ kartu su Leiji Matsumoto sukūrė animacinį filmą „Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem“. Šiam filmui reklamuoti buvo išleistas ir albumas „Daft Club“.

„Human After All“ (2004–2008 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2004 m. rugsėjo 13 iki lapkričio 9 dienos grupės nariai intensyviai dirbo prie naujojo darbo, o 2005 m. kovo mėnesį jie išleido naująjį albumą „Human After All“. Šio albumo singlai buvo šie: „Robot Rock“, „Technologic“, „Human After All“ ir „The Prime Time of Your Life“.

2006 m. grupė išleido savo CD/DVD albumą „Musique Vol. 1 1993–2005“, kuriame buvo iki tol nematyti grupės vaizdo klipai.

2007 m. grupė debiutavo kaip režisieriai, kai pristatė savo kūrybos filmą „Daft Punk’s Electroma“, kuriame, tiesa, neskambėjo jų pačių muzika. Tais pačiais metais prekyboje pasirodė ir naujas albumas „Alive 2007“, kuriame buvo akimirkos iš jų pasirodymų įvairių turų metu. Iš šio albumo pasirodė ir singlas „Harder, Better, Faster, Stronger (Alive 2007)“.

„Tron: Legacy“ (2008–2011 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. buvo pranešta, kad duetas filmui „Tronas. Palikimas“ (Tron: Legacy) sukūrė 24 kūrinius. Filmo garso takelis buvo išleistas 2010 m. gruodžio 6 d.

„Random Access Memories“ (2011–2021)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įrašinėdami albumą „Random Access Memories“ „Daft Punk“ bendradarbiavo su dainininku/dainų autoriumi Paul Williams ir grupės Chic lyderiu Nile Rodgers. 2012 m. gegužę buvo pranešta, kad prie dueto prisideda ir Giorgio Moroder. Pats albumas buvo visiškas nutolimas nuo pirmų dueto albumų, kuriuose dominavo elektroninė muzika. „Random Access Memories“ galima įžvelgti disco, progressive rock, synthfunk stilių. 2013 m. balandžio 19 d. buvo išleistas pirmasis albumo singlas „Get Lucky“, balandžio 28 d. jis tapo pirmuoju „Daft Punk“ Nr. 1 singlu Jungtinėje Karalystėje ir išsilaikė ten keturias savaites. Visas albumas buvo išleistas tų pačių metų gegužės 21 d.

56-uosiose kasmetiniuose „Grammy apdovanojimuose“ albumas „Random Access Memories“ buvo apdovanotas Metų albumo, Geriausio elektronikos/šokių albumo, Geriausiai suprojektuoto neklasikinio albumo apdovanojimais, o „Get Lucky“ gavo Geriausio pop dueto/grupės atlikimo, Metų įrašo apdovanojimus.

2021 m. vasario 22 d. grupė savo „Youtube“ kanale vaizdo klipu „Epilogas“ pranešė apie grupės veiklos pabaigą.[1]

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grammy apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daft Punk trylika kartų buvo nominuoti Grammy apdovanojimams iš kurių laimėjo septynis.

Metai Kūrinys Nominacija Rezultatas
1998 „Da Funk“ Geriausias šokių įrašas nominuotas
1999 „Around the World“ Geriausias šokių įrašas nominuotas
2002 „One More Time“ Geriausias šokių įrašas nominuotas
„Short Circuit“ Geriausias pop instrumentinės muzikos pasirodymas nominuotas
2006 Human After All Geriausias elektronikos, šokių albumas nominuotas
2009 Alive 2007 Geriausias elektronikos, šokių albumas nugalėtojas
2009 „Harder Better Faster Stronger (Alive 2007)“ Geriausias elektronikos, šokių įrašas nugalėtojas
2012 Tron: Legacy Geriausias garso takelis nominuotas
2014 Random Access Memories Metų albumas nugalėtojas
Geriausias elektronikos, šokių albumas nugalėtojas
Geriausiai suprojektuotas albumas, Neklasikinis nugalėtojas
„Get Lucky“ Geriausias pop dueto/grupės atlikimas nugalėtojas
Metų įrašas nugalėtojas

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijiniai albumai
Kiti albumai
  • Alive 1997 – 2001
  • Daft Club – 2003
  • Human After All: Remixes – 2006
  • Musique Vol. 1 1993–2005- 2006
  • Alive 2007 – 2007
  • Tron: Legacy – 2010
Filmai
  • D.A.F.T. – A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes – 1999
  • Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem – 2003
  • Daft Punk’s Electroma – 2006
  • Tron : Legacy – 2010

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]