Džida

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Džida
جدة
Džidos reginys
Laiko juosta: (UTC+3)
Valstybė Saudo Arabijos vėliava Saudo Arabija
Emyratas Mekos emyratas
Gyventojų (2005) 3 400 000
Plotas 1 320 km²
Tankumas (2005) 2 576 žm./km²
Vikiteka Džida

Džida – miestas Saudo Arabijos vakaruose, Mekos emyrate, antrasis pagal dydį šalies miestas. 3,4 mln. gyventojų (2005 m.). Tai uostas prie Raudonosios jūros, yra tarptautinis oro uostas, gera magistralių infrastruktūra. Tai ir verslo centras, pro jį importuojama didžioji dalis Arabijos gyvulių (ypač avių ir kupranugarių). Yra geležies ir plieno gamyklos, aliejaus perdirbimo fabrikai, gaminami baldai, plytos, čerpės. Nemažai diplomatinių ir ministerijų pastatų. Tūkstančiai piligrimų pro Džidą kasmet keliauja į Meką – šventąjį musulmonų miestą.

2013 metais Džidoje pagal amerikiečių architekto Adriano Smitho projektą pradėtos aukščiausio pasaulio pastato, „Jeddah Tower“, statybos. Numatyta, kad dangoraižis pasieks rekordinį 1000 metrų aukštį ir bus oficialiai atidarytas 2020 metais. Jo statybos – dalis ambicingo „Džidos ekonominio miesto“ projekto, kuris įeina į bendrą Saudo Arabijos ekonomikos diversifikavimo planą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas įkurtas XVII amžiuje. Iki 1947 m. visą miestą supo siena. Nuo 1970 m. labai išplėstas uostas, kuris nuolatos augo ir tapo svarbiu šalies ekonomikoje, plėtojant prekybos ryšius su užsienio valstybėmis.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]