Belizas (miestas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Belizas
angl. Belize City
Belizo gatvė
Laiko juosta: (UTC-6)
Valstybė Belizo vėliava Belizas
Rajonas Belizo rajonas
Merė Zenaida Moya
Gyventojų (2009) 79 600
Altitudė 0 m
Vikiteka Belizas

Belizas – miestas Belizo rytuose, didžiausias šalies miestas. Miestas įsikūręs Belizo upės žiotyse, prie Karibų jūros. 2009 metais mieste gyveno apie 79600 gyventojų. Pagrindinis Belizo uostas. Mieste yra du oro uostai – tarptautinis ir savivaldybės, universitetinis koledžas, katedra (1812 m.).

Gyvenvietę (Belize Town) 1638 m. įkūrė britų medkirčiai. 18621970 m. buvo administracinis Britų Hondūro centras. Iki 1970 m. buvo Britų Hondūro ir Belizo sostinė, vėliau, dėl per didelio potvynių Belize pavojaus, ji perkelta į Belmopaną.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Port Layola FC – futbolo klubas; rungtyniavo aukščiausioje šalies lygoje.

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Belizo mieste, kaip ir visoje šalyje, vyrauja drėgnas tropinis klimatas su ilgu drėgnu laikotarpiu nuo gegužės iki sausio ir trumpu sausu trijų mėnesių sezonu. Pats sausiausias mėnuo mieste būna kovas – vidutiniškai iškrenta 38 mm kritulių. Vidutinė visų metų temperatūra mieste siekia 23-28 laipsnius.

Stichinės nelaimės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas dažnai kenčia nuo įvairių gamtinių stichinių nelaimių. Nuo 1900 m. Belizas buvo beveik sugriautas dviejų didelių uraganų – 1931 m. ir 1961 m. Paskutinį kartą uraganas mieste siautėjo 2010 m. Neretai mieste kyla ir gaisrai, didžiausi jų įvyko 1999 ir 2004 m. Lietingu sezonu Belizas kenčia ir nuo potvynių.

Savivaldybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestą valdo vyriausybės paskirta taryba, kuriai vadovauja meras. Rinkimai vyksta kas trejus metus, o nuo 2009 m. miestui vadovauja pirmoji Belizo moteris merė – Zenaida Moya.

Broliški miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]