BK-6 Neringa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
BK-6 Neringa
Tipas rekordinis ir treniruočių sklandytuvas
Gamintojas Simferopolio sklandytuvų dirbtuvės
Kūrėjas Balys Karvelis
Pradėtas naudoti 1959 m.
Pagrindiniai naudotojai Sovietų Sąjungos vėliava Sovietų Sąjunga, Kubos vėliava Kuba
Pagaminta vnt. 60

BK-6 Neringa – vienvietis medinės konstrukcijos rekordinis ir treniruočių sklandytuvas su laisvai nešančiais sparnais, sukonstruotas Balio Karvelio 1969 m.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

BK-6 – viduriasparnis su didelio proilgio trapeciniais sparnais. Horizontalieji stabilizatoriai yra prieš kilį, viršutinėje fiuzeliažo dalyje. Kabina su dideliu gaubtu, aptakiai pereinančiu į liemenį.

Sparnai - trapecijos formos su gale esančiais cigarais. Sparno priešakinė dalis dengta klijuote. Sparnas aptrauktas drobe ir impregnuotas celono laku. Ant sparnų, 1800 mm nuo liemens yra įmontuoti duraliumininiai oro stabdžiai.

Liemuo pjūvyje ovalo formos, užpakalinė liemens dalis baigiasi kiliu, prie kurio lankstais tvirtinamas posūkio vairas. Tarp 10 ir 11 špangauto yra ratukas, kuris yra pusiau išlindęs iš liemens. Liemens priekyje yra nedidelė pavaža, o gale - uodegos ramstis. Kabinos gaubtą sudaro dvi dalys, pagamintos iš organinio stiklo. Galinė gaubto dalis yra išpūsta pagal liemens formą. Matomumas iš kabinos geras. Didžiausias kabinos plotis - 570 mm, o aukštis 940 mm. Kabina pritaikyta nugariniam parašiutui, taip pat joje yra reguliuojami pedalai. Už kabinos yra nedidelė bagažinė. Sklandytuvas turi du buksyravimo kablius: vienas priekyje, buksyravimui paskui lėktuvą, kitas apačioje liemens, prie ratuko. Vėliau buvo įrengti du kabliai iš šonų (kaip sklandytuve „Blanik“).

Horizontalus stabilizatorius - trapecijos formos, dengtas 1 mm klijuote. Aukštumos vairas susideda iš dviejų dalių. Priekinė vairo dalis dengta klijuote, o galinė drobe impregnuota celono laku. Kilis turi du lonžeronus, visas aptrauktas 1 mm klijuote. Priekinė posūkio vairo dalis aptraukta 1 mm klijuote, likusi dalis – drobe, impregnuota celono laku.

Šių sklandytuvų Simferopolyje buvo pagaminta apie 60.

Naudotojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Sovietų Sąjungos vėliava Sovietų Sąjunga – praktiškai visi sklandytuvai naudoti Pabaltijo respublikose.
  • Kubos vėliava Kuba – du sklandytuvai buvo padovanoti Kubos sklandytojams.

Techniniai duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Charakteristika vertė
Ekipažas 1
Ilgis 7,37
Sparno mojis 15,0 m
Sparnų profilis Gö 549
Aukštis 1,38 m
Liemens midelis 0,43 m²
Sparnų plotas 11,8 m²
Tuščioji masė 232 kg
Skrydžio masė 330 kg
Sparnų apkrova 27 kg/m²
Variklis nėra
Traukos jėga nėra
Tūpimo greitis 57 km/h
Didžiausias leidžiamas skridimo greitis 250 km/h
Aerodinaminė kokybė 28

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]