Antanas Mildažis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Antanas Mildažis (1905 m. rugpjūčio 25 d. Ballthill, Škotija – 1992 m. balandžio 14 d. Kaune) – inžinierius radiotechnikas ir konstruktorius, Lietuvos radijo spaudos pradininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

19251928 m. dirbo Kauno radijo stotyje, kartu mokėsi Kauno aukštesniojoje technikos mokykloje. 1925 m. įsteigė radijo būrelį, peraugusį į Radijo mėgėjų sąjungą ir buvo jos vadovu iki 1928 m. 1927 m. įkūrė, leido ir kartu su Mykolu Baubliu redagavo pirmąjį šalyje profesionalų radijo žurnalą „Radio mėgėjas“ (vėliau tapusį savaitraščiu „2000 metrų“ – toks buvo Kauno radijo stoties siunčiamų bangų ilgis).

19281930 m. tarnavo Lietuvos kariuomenės Radijo kuopoje. 1930–1935 m. dirbo Spaudos Fondo Mokslo priemonių ir optikos skyriaus vadovu. 1934 m. sėmėsi patirties C. Zeisso gamykloje Jenoje. 1935 m. Laumėnų kaime, prie Žaisos ir Nemuno santakos, įkūrė Tiksliosios mechanikos dirbtuves „Orbita“. Įmonėje buvo gaminami laboratoriniai prietaisai, medicinos aparatai ir kt.: termostatai, fotokameros, logaritminės liniuotės, žiūronai, operaciniai stalai, odontologų grąžtai. 1937 m. sukonstravo pirmą šalyje medinę fotokamerą žvaigždėms fotografuoti. 1940 m. savo iniciatyva įmonę likvidavo ir Antrojo pasaulinio karo metais dirbo Vytauto Didžiojo universitete.

Nacių okupuotame Kaune 1943 m. broliai Antanas, Jonas, Petras ir sesuo Izabelė Mildažiai tapo Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos nariais. Tais pačiais metais Antanas, įrengęs spaustuvę savo namuose, kartu su broliu Jonu ir kt. spausdino laikraštį „Laisvės kovotojas“ ir atsišaukimus. Gestapui susekus spaustuvę, brolis Jonas buvo suimtas ir išvežtas į kalėjimą Vokietijon, kiti pogrindininkai turėjo slapstytis. 1945 m. Antanas Mildažis sovietinių saugumo organų buvo suimtas, bet, neįrodžius galimos kaltės, po poros metų paleistas į laisvę. 19491965 m. dirbo Lietuvos veterinarijos akademijoje.

Duktė Milda Stanislava Mildažytė-Kulikauskienė – Lietuvos dailininkė ir muziejininkė, apie tėvą sudarė ir išleido knygą „Antanas Mildažis ir artimiausi jo bendražygiai“. – Kaunas: Naujasis lankas, 2005.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]