Alfredo Guzzoni

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Alfredas Guconis
Gimė 1877 m. balandžio 12 d.
Mantuja, Italijos karalystė
Mirė 1965 m. balandžio 15 d. (88 metai)
Roma, Italija
Veikla Italijos karininkas

Alfredas Guconis (it. Alfredo Guzzoni) – italų karininkas, tarnavęs Pirmajame ir Antrajame pasauliniuose karuose.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Guconis kilo iš Mantujos, Italijos.

Jis įstojo į Italijos karališkąją armiją ir dalyvavo Pirmajame pasauliniame kare.

Po Antrojo Italijos ir Abisinijos karo Guconis buvo paskirtas Eritrėjos gubernatoriumi. Gubernatoriumi jis dirbo nuo 1936 m. gegužės mėn. iki 1937 m. balandžio mėn.

1939 m. Alfredas Guconis atliko svarbų vaidmenį Italijos invazijos į Albaniją metu, o 1940 m. buvo vyriausiasis Albanijos aukščiausiųjų pajėgų vadavietės vadas.

1940 m. birželį, Italijai įsitraukus į Antrąjį pasaulinį karą, Guconis vadovavo Italijos 4-ajai armijai per invaziją į Prancūziją.

1943 m. Guconis buvo 6-osios armijos Sicilijoje vadas ir Ašies kariuomenės vadas Sicilijoje sąjungininkų invazijos į salą metu. Vokiečių ir italų pasipriešinimas truko 37 dienas iki salos evakuacijos.

Paliaubos ir persekiojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rugpjūčio pradžioje jis buvo atleistas iš pareigų. Guconis pasitraukė, bet rugsėjo 8 d. buvo suimtas Italijos Socialinės Respublikos karių ir teisiamas kaip išdavikas po dviejų išpuolių. Tačiau vokiečių pagalbos dėka jam pavyko išvengti sušaudymo. Po karo jis stengėsi, kad būtų pripažintas jo vadovavimas Sicilijos gynyboje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Antonello Biagini, Fernando Frattolillo, Silvio Saccarelli, Verbali delle riunioni tenute dal capo di SM generale: raccolta di documenti della seconda guerra mondiale, Volume 1, Roma, Ufficio storico dello Stato maggiore dell’Esercito, 1985.
  • McGregor Knox, Mussolini Unleashed, 1939–1941: Politics and Strategy in Fascist Italy’s Last War, Cambridge, Cambridge University Press, 1982, ISBN 0-521-33835-2.
  • Giovanni Cecini, I generali di Mussolini, Roma, Newton & Compton Editori, 2016, ISBN 88-541-9868-4.