Vyno aukcionas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vyno aukcionai yra pasaulinės vynų prekybos sistemos dalis. Tai vyno mėgėjų rojus, čia galima rasti rečiausių ir brangiausių pasaulio vynų, išlaikytų pagal visus reikalavimus - tai įrodo etikečių būklė, vyno spalva bei jo kiekis butelyje.

Žiniasklaidos pranešimai apie naujus vyno butelio kainų rekordus sudaro klaidinantį įspūdį apie vyno aukcionų dalyvius. Šie aukcionai yra atviri visiems, ne tik turtuolių saujelei. Bet kuris turintis gerą vyno katalogą ar vyno uoslę, gali tapti pasaulinės vyno kultūros dalimi, pirkdamas nebūtinai vien tik itin brangius vynus. Aukcionuose parduodami istoriniai vynai už astronomines sumas, tačiau čia galima aptikti ir ilgo brandinimo nereikalaujančių vynų, kuriuos galėtų įsigyti aistrą vynui pajutę lietuviai.

Pastarąjį dešimtmetį vyno aukcionai internacionalizavosi: vis daugiau vyno mėgėjų iš įvairių pasaulio šalių siūlo savo kainas už vynus. Vieni vyno įsigyja kaip ilgalaikę investiciją, mat daugelį garsių ūkių sausųjų raudonųjų vynų galima laikyti kelias dešimtis metų, jo kaina kyla kasmet.

Pagrindiniai ir didžiausi pagal apyvartą vyno aukcionai yra „Sotheby’s“, „Zachys“ bei „Christie’s“.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]