Vikipedijos aptarimas:Botai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Komplikuotesnės botų puslapio struktūros turbūt nebuvo įmanoma sugalvoti, tuo labiau padarytas puslapis nelabai kieno klausus nuomonės.--Dirgela 23:26, 2008 balandžio 16 (EEST)

Aha. Bandyta padaryti mandrai, bet gavosi sudėtingai ir botų operatoriam ir juos tvirtinantiem. Bet gal jau tebūnie kaip yra. O šiaip atsiklausti nebutina, gi čia Vikipedija, be bold ;) * Hugo ¿díme? 23:29, 2008 balandžio 16 (EEST)
Na ne tai, kad negalima keisti nesiklausus, bet tiesiog pakeitė tas, kuriam mažiausiai teks naudotis tuo puslapiu :) --Dirgela 06:32, 2008 balandžio 17 (EEST)

Manau, kad lietwiki reiktų priimti nutarimą (o vėliau parašyti užklausą į metawiki), kad "global" statusą turintys botai būtų patvirtinti autmatiškai, nes visvien čia nieks iš biurokratų to puslapio neprižiūri. * Hugo ¿díme? 18:18, 2009 sausio 26 (EET)

Pilnai pritariu. Biurokratai pasidarė visai neaktyvūs. Tik jie gali suteikti Bot statusą, o prašymų susikaupė visa aibė. --Vpovilaitis apt. 18:40, 2009 sausio 26 (EET)

Nelabai supratau, kodėl buvo nuimta žymė VP-bot, nes "Vikipedija:Botai" puslapyje tebebuvo senas prašymas... --Homo 11:01, 2009 vasario 21 (EET)

Tai ir prašymas duoti, ir nuimti ten buvo, pabandyk susigaudyti...--Dirgela 07:01, 2009 vasario 25 (EET)

Biurokratai vėl neatlieka savo darbo, o tik trukdo kitiems. Vpovilaitis apt. 19:35, 2009 kovo 24 (EET)

Turėjau galvoję, kad vėl yra aktyvių botų neturinčių bot žymės. --Vpovilaitis apt. 13:32, 2009 kovo 29 (EEST)

Dėl šablono Biografija1 pakeitimo[redaguoti vikitekstą]

Reikėtų sukurti botą, kuris asmenybių straipsniuose pakeistų seną pozicinį šabloną {{Biografija1}} į pilnesnį raktinį šabloną {{Žmogaus biografija}}. --Vpovilaitis apt. 08:10, 2009 kovo 23 (EET)

Jei bus bendruomenės pritarimas, tuomet šiam darbui galima bus pritaikyti Naudotojas:VP-bot. --Vpovilaitis apt. 18:02, 2009 kovo 23 (EET)
Kiek matau, šis šablonas dabar jau yra tik nukreipimas į minėtą „Žmogaus biografija“... Ir jei jau taip padaryta, tai turbūt didžiosios dalies parametrų pavadinimai ar šiaip ar taip yra suderinami... Ir lieka klausimas - kokius pakeitimus botas dar turės padaryti? --Martynas Patasius 19:23, 2009 kovo 23 (EET)
Taip parametrai yra suderinti, tačiau straipsniuose liko senieji poziciniai šablonai, ir nesimato, kuriuos parametrus, dar galima įstatyti. Pozicinių parametrų norėtųsi atsisakyti, kad supaprastinti šabloną „Žmogaus biografija“... O taip be dabartinių pozicinių parametrų norėtųsi įstatyti bent jau šablono „Žmogaus biografija“ parametrą „žinomas“, kurio reikšmę (kai naudotojai, ją įrašys) vėliau, būtų galima būtų panaudoti metų straipsnių papildymui (boto pagalba), įtraukiant šių asmenų gimtadienius, bei mirties datas. Nes kaip žinome į metų straipsnius gimtadieniai ir mirties datos įtraukiamos nurodant: „kas, kada gimė (mirė), ir kuo jis įžymus buvo/yra“ (pastarojo trūksta, kad boto pagalba būtų galima šiuos asmenis įtraukti į metų straipsnius), Pvz.:
Tai yra kartu bandoma žiūrėti į tolimesnę perspektyvą. Kuri reikalaus atskiro aptarimo. --Vpovilaitis apt. 20:56, 2009 kovo 23 (EET)
Na, dėl to, kad parametrus nurodyti naudojant vardus yra patogiau, nei naudojant eilės tvarką, gal ir galima sutikti, bet dėlioti šablonuose parametrus, skirtus tik tam, kad botas galėtų pildyti kitus straipsnius, turbūt nevertėtų. Koks tada būtų išlošimas? Juk ir žmogus gali įrašyti tą eilutę į tris metų straipsnius. --Martynas Patasius 21:52, 2009 kovo 23 (EET)
Visu pirma aš neteigiau, kad pagrindinis tikslas yra tas, kad sudėlioti šablonuose parametrus „, skirtus tik tam, kad botas galėtų pildyti kitus straipsnius“. O tai yra tiktai šalutinis efektas. Kas liečia išlošimą tiems kas nesupranta aiškinu: Šablonuose sudėliojus tuščius kitus (kurių nėra tarp pozicinių) parametrus naudotojams nebereikėtų ieškoti kokius čia dar parametrus galima įrašyti, o beliktų tik juos užpildyti.
Informacijos įtraukimas į metų straipsnius kaip jau rašiau lyg ir ne šio boto reikalas, bet kadangi jei jau apie tai kalbama, tai pabandysiu atsakyti į frazę: „Juk ir žmogus gali įrašyti tą eilutę į tris metų straipsnius.“ Kas tas „žmogus“, kuris perbėgs visas aprašytas žmonių biografijas ir reikalingą informaciją įrašys į metų straipsnius, tai gal Jūs esate tas „žmogus“-savanoris? Manau, kad ne, nes pažiūrėjus į indėlį iš 2825 redaguotų skirtingų puslapių tik 6 buvo metų straipsniai, taigi tik vargani 0,212389 %. --Vpovilaitis apt. 10:41, 2009 kovo 24 (EET)
Taip, Jūs visiškai teisingai pastebėjote, kad aš nesu linkęs užsiimti tokiu darbu, kuris man neatrodo nei labai įdomus, nei labai naudingas. Bet norėtųsi ir Jūsų, savo ruožtu, paklausti: o kas bus tas žmogus, kuris „perbėgs visas aprašytas žmonių biografijas“ ir sudėlios visiems jiems po sakinuką šablone? Ir jei atsirastų - kuo tada tai būtų lengviau ar įdomiau, nei tiesiog lygiai taip pat peržiūrėti tas pačias biografijas ir tą pačią eilutę įrašyti į metų straipsnius?
Beje, aprašymai gimimui, įžengimui į sostą ir mirčiai visai nebūtinai bus vienodi. Pavyzdžiui, prie Liudviko XVI mirties reikėtų prirašyti, kad jis, na, ne nuo persišaldymo mirė. Taip ir prie Jekaterinos II įžengimo į sostą tiktų paminėti, kad jis įvyko dėl rūmų perversmo. Botas pats nesusiprotės to prirašyti...
O dėl to, kad (kai parametrų daug) parametrų nurodymas pagal pavadinimus yra patogesnis už jų nurodymą pagal poziciją, aš, kiek pamenu, ir neprieštaravau... Taip, tam botą naudoti turbūt tikų. --Martynas Patasius 20:47, 2009 kovo 24 (EET)
Dėl to, kad kai kurioms asmenybėms prie mirčių ar žengimo į sostą datų kai reikia nurodyti, kurias nors „įdomybes“, tai jas galima bus nurodyti ir vėliau. Šiuo atveju robotas būtų patogus dėl to, kad esant reikalui beveik tą pačią informaciją įstatyti į gimimo, mirties, žengimo į sostą metų ir dienų straipsnius jis kaip žmogus nesuklystų įvardindamas atitinkamas datas ar metus ką t.y. pvz. kai reikia gimimo datos neįstatytų mirties datos ir panašiai, ką žmogus per apsirikimą ar padaręs įvedimo klaidą gali padaryti, analogiškai ir dėl pačių nuorodų į straipsnius. Kas tokio darbo nedarė, to gal ir nelabai gali suprasti, kiek įmanoma privelti klaidų bedarant tokius mechaninius įstatymus. Tiesa, aš nesakau, kad bus paprasta sukurti tokį robotą, nes bent jau metų straipsniai iš ankščiau buvusio intervalo 1800-2008 m. ganėtinai skirtingi, todėl bet kokiu atvejų botas pradžioje gali neišvengti klaidų, nustatant į kurią vietą reikia įterpti naują informaciją. Todėl pradiniame etape šis robotas tikrai dirbtų pusiau automatiniam rėžime, t.y. betarpiškai radęs, kažkokius naujus jam neaiškius atvejus, jis klaustų ką daryti, leistų boto operatoriui pakoreguoti ką botas įstato, o prireikus operatorius galėtų jį sustabdyti bei patobulinti įvertinant dažniau pasitaikančias situacijas. --Vpovilaitis apt. 18:28, 2009 kovo 26 (EET)
Na, vis viena nematau, kokia nauda iš tokio boto (pildančio metų straipsnius gimtadieniais ir pan.). Palyginkime du scenarijus:
  1. Scenarijus nr. 1 - su botu:
    1. Žmogus randa straipsnį ir jį perskaito.
    2. Žmogus straipsnyje randa šabloną ir šablone užrašo simbolių eilutę, kuri vėliau pateks į metų straipsnius.
    3. Žmogus paleidžia botą.
    4. Botas nuskaito minėtą eilutę.
    5. Botas įrašo nuskaitytą eilutę į gimimo metų straipsnį.
    6. Botas įrašo nuskaitytą eilutę į mirties metų straipsnį.
    7. Botas įrašo nuskaitytą eilutę į (tarkim) įžengimo į sostą metų straipsnį.
  2. Scenarijus nr. 2 - be boto:
    1. Žmogus randa straipsnį ir jį perskaito.
    2. Žmogus įrašo eilutę apie straipsnio objektą į gimimo metų straipsnį.
    3. Žmogus nusikopijuoja minėtą eilutę.
    4. Žmogus įdeda nusikopijuotą eilutę į mirties metų straipsnį.
    5. Žmogus įdeda nusikopijuotą eilutę į (tarkim) įžengimo į sostą metų straipsnį.
Tai kuo čia tas scenarijus nr. 1 taip jau labai geresnis už scenarijų nr. 2? Klaidos tikimybė, sakyčiau, gerokai didesnė (matyt, aš turiu pernelyg daug reikalų su „dirbtiniu intelektu“, kad galėčiau besąlygiškai pasitikėti kompiuteriu; beje, jei žmogus gali padaryti klaidą rašydamas metų straipsnius, kodėl jis negalėtų padaryti analogiškos klaidos pildydamas šabloną?), botą dar reikės suprojektuoti, suprogramuoti, ištestuoti ir suderinti, o žmogui vis viena reikės rašyti tą pačią eilutę... Juk paspausti vieną kartą „Copy“ ir du kartus „Paste“ - ne toks jau baisiai sudėtingas darbas, kad tam reikėtų kurti botą (kurį irgi reikėtų paleisti - dar vienas darbas tam pačiam žmogui).
Daugių daugiausiai matau prasmę kurti botą, kuris sudarytų sąrašą iš „potencialiai labai reikšmingų asmenybių“ nepaminėtų metų straipsniuose. --Martynas Patasius 22:29, 2009 kovo 26 (EET)
Man labiau prie širdies 1 variantas. Bet kadangi tokių straipsnių nebuvo daug, tai nebuvo sukurtas pilnas robotas, bet tik jo užuomazga (priemonė). :) --Vpovilaitis apt. 13:32, 2009 kovo 29 (EEST)

Dėl valdovų įtraukimo į metų straipsnius[redaguoti vikitekstą]

Reikėtų sukurti botą, kuris pagal valdovų straipsnių infolentelėse esančią informaciją įtrauktų šių valdovų gimimo ir mirties datas bei jų tapimo valdovais datas į atitinkamus metų straipsnius. --Vpovilaitis apt. 08:10, 2009 kovo 23 (EET)

Jei bus bendruomenės pritarimas, tuomet šiam darbui galima bus pritaikyti Naudotojas:VP-bot. --Vpovilaitis apt. 18:03, 2009 kovo 23 (EET)
Žiūrint, kokių valdovų... Neturėčiau nieko labai prieš, jei į metų straipsnius patektų Rusijos carų, Šventosios Romos imperijos imperatorių, Anglijos karalių (nuo Vilhelmo Užkariautojo), Prancūzijos karalių gimimo ir mirties datos. Turbūt būtų prasmė įrašyti ir Ispanijos karalius bei Kinijos ar Japonijos imperatorius (aišku, išskyrus legendinius). Bet nesinorėtų, kad metų straipsniai taptų sąvokos Kleinstaaterei iliustracija - tarkim, smulkių Šventosios Romos imperijos kunigaikštysčių ir grafysčių valdovų metų straipsniuose nelabai reikėtų... --Martynas Patasius 19:17, 2009 kovo 23 (EET)
Šiuo atveju turėjau galvoje, aišku visus valdovus į kurių aprašymo straipsnius yra įstatytas šablonas {{Valdovas}}, arba ({{Infobox Kinijos valdovas}} - pastarųjų pakol kas nėra daug galima praeiti ir rankomis) arba tiksliau, kuriems yra nurodyti valdymo metai. Aišku galima butų padaryti ir botą, kad jis papildomai prieš nuspręsdamas įtraukti informaciją apie konkretų asmenį į metų straipsnius, pasižiūrėtų ar to asmens aprašymo straipsnis priklauso tam tikrai kategorijų aibei. (šiuo atveju tiesa nėra gerai tai, kai karaliai yra pradėti priskirti dinastijų kategorijoms, bet ne kažkurios šalies karalių kategorijoms. Bet kokiu atveju, toks botas yra ganėtinai sudėtingas ir manau dar ilgą laiką būtų ne pilnai automatinis, t.y. sprendimo teisė būtų skirta vartotojui. Bet vistiek geriausiai, kad galiausiai būtų aiškiai nusakomos visos taisyklės kurių asmenų informacija į metų straipsnius yra įtrauktina. Tai galėtų būti tiek priklausimas tam tikrai kategorijų aibei, kuri su laiku gali ir plėstis, arba įstatymas į straipsnį specialaus „tuščio“ šablono, kuris reikštų, kad apie šį valdovą turėtų būti informacija įtraukta į metų straipsnius. --Vpovilaitis apt. 21:20, 2009 kovo 23 (EET)
Na, koks tikslas? Kam dėlioti kažkokius šablonus tik tam, kad jais pasinaudotų vienas botas vieną kartą? Kam laužyti galvą sudarinėjant kategorijų sąrašus, jei juos irgi tenaudos vienas botas vieną kartą? Jei ar šiaip ar taip reikia bent kiek rimčiau pagalvoti, kad galėtume priimti sprendimą, tai geriau jau apsieiti be boto - kitaip bus aibės bėdos ir maža naudos... O dar kai reikės nuspręsti, ką daryti, kai tas karalius ar imperatorius jau paminėtas... Ne, geriau jau visa tai atlikti rankiniu būdu. --Martynas Patasius 22:07, 2009 kovo 23 (EET)
Toks botas, jei jis būtų skirtas panaudoti vieną kartą tikrai neapsimokėtų kurti. Kaip suprantu, net ir vieną kartą sutraukus į metų straipsnius visą dabartiniuose straipsniuose esančią informaciją apie asmenybių (šiuo atveju valdovų) gimtadienius, mirties datas bei jų tapimo valdovais datas, greitai vėl prisieitų tą patį botą panaudoti dar ir dar kartą, nes tikrai negalima teigti, kad jau visi valdovai aprašyti, o daugelis naudotojų aprašydami valdovus ar tvarkydami juos aprašančius straipsnius net negalvoja šios informacijos įtraukti į metų straipsnius, todėl visada atsiras vėl ir vėl tokių valdovų, kurių informaciją reikės įtraukti į metų straipsniu. Jei konkrečiam metų straipsnyje valdovas jau paminėtas, tai botas visuomet galės nustatyti, ir priimti sprendimą: perrašyti eilutę ar patikslinti vieną ar kitą datą, ar nieko nekeisti, neįstatant naujos suformuotos eilutės.
Kai dėl Tavo teiginio „Jei ar šiaip ar taip reikia bent kiek rimčiau pagalvoti, kad galėtume priimti sprendimą, tai geriau jau apsieiti be boto“, tai norėčiau pastebėti, kad jei nesinori mąstyti, tai tą darbą prašau palikti tiems kurie mąsto ir gali sugalvoti visas detales. Ir dar Vikipedija yra savanoriškas projektas jei nesinori nei mąstyti, nei kažką daryti, tai galima tame projekte nedalyvauti. O tai kad kažkam visai nesinori mąstyti, tai dar ne rodiklis kad kiti šiame projekte netik mąstytų, bet ir kažką naudingo darytų. --Vpovilaitis apt. 11:04, 2009 kovo 24 (EET)
Dėl „Kai dėl Tavo teiginio „Jei ar šiaip ar taip reikia bent kiek rimčiau pagalvoti, kad galėtume priimti sprendimą, tai geriau jau apsieiti be boto“, tai norėčiau pastebėti, kad jei nesinori mąstyti, tai tą darbą prašau palikti tiems kurie mąsto ir gali sugalvoti visas detales. Ir dar Vikipedija yra savanoriškas projektas jei nesinori nei mąstyti, nei kažką daryti, tai galima tame projekte nedalyvauti. O tai kad kažkam visai nesinori mąstyti, tai dar ne rodiklis kad kiti šiame projekte netik mąstytų, bet ir kažką naudingo darytų.“ - turbūt Jūs kažką ne taip supratote... Aš turėjau galvoje, kad botas sudėtingo sprendimo savarankiškai priimti negali. O čia, mano supratimu, reikėtų gana sudėtingo: jei turime kokį paprastą mongolų vaduką, jo traukti į metų straipsnius nereikia, o jei Čingischaną - jau reikia... Jei turime Romos imperatorių, kuris „valdė“ kokią porą mėnesių, gal jo įtraukti nereikia, bet jei tai - Romulas Augustulas - gal ir verta... Tad panašu, kad nebus kaip sukurti tokios tikslios taisyklės, kuriuos valdovus reikėtų įtraukti, o kurių - ne... O tada ir iš boto maža naudos.
O dėl „vienkartiškumo“ - vieną straipsnį botas apdoros vieną kartą (nebent bus prastai suprojektuotas). Kažkas (žmogus) tą šabloną vis viena turės įdėti, o jei jau žmogus turės prisiruošti įdėti šabloną, tai iškart įdėti pačius įrašus į metų straipsnius - jau ne taip žymiai daugiau darbo... --Martynas Patasius 20:20, 2009 kovo 24 (EET)

Hello. To facilitate steward granting of bot access, I suggest implementing the standard bot policy on this wiki. In particular, this policy allows stewards to automatically flag known interlanguage linking bots (if this page says that is acceptable), which form the vast majority of such requests. The policy also enables global bots on this wiki (if this page says that is acceptable), which are trusted bots that will be given bot access on every wiki that allows global bots.

This policy makes bot access requesting much easier for local users, operators, and stewards. To implement it we only need to create a redirect to this page from Project:Bot policy, and add a line at the top noting that it is used here. Please read the text at m:Bot policy before commenting. If you object, please say so; I hope to implement in two weeks if there is no objection, since it is particularly written to streamline bot requests on wikis with little or no community interested in bot access requests. Justincheng12345 (aptarimas) 16:03, 3 liepos 2012 (EEST)[atsakyti]

  1. Support Hugo.arg (aptarimas) 16:06, 3 liepos 2012 (EEST)[atsakyti]
  2. Support --Homo (aptarimas) 16:23, 3 liepos 2012 (EEST)[atsakyti]
  3. I agree. --Atlantas (aptarimas) 16:40, 3 liepos 2012 (EEST)[atsakyti]
  4. Yeah. All these interwiki bot flags is such an annoyance.--Dirgela (aptarimas) 18:31, 5 liepos 2012 (EEST)[atsakyti]
Let see, we got major votes here, doing.---Justincheng12345 (aptarimas) 05:56, 15 liepos 2012 (EEST)[atsakyti]

Kaip pašalinti botą?[redaguoti vikitekstą]

Žiūru čia yra mano WikiClonny, visai buvau užmiršęs kad tokį turėjau, nepamenu jo net prisijungimo duomenų, ar galima kažkaip juos atstatyti, arba visai pašalinti tą naudotoją? --Nomad (aptarimas) 14:10, 1 liepos 2019 (EEST)[atsakyti]

Pasirausęs rasčiau kaip nuimti boto "vėliavėlę", bet ką reiškia "pašalinti naudotoją"?--Dirgela (aptarimas) 18:22, 1 liepos 2019 (EEST)[atsakyti]

Ištrinti account'ą. Ar taip nedaroma? Man tai netrukdo jei ir liks amžinam, tik niekada jo niekas nenaudos. --Nomad (aptarimas) 19:27, 1 liepos 2019 (EEST)[atsakyti]
O ką tada reikėtų rodyti kaip atitinkamų keitimų „autorių“? Tad ne, taip nedaroma. Jei norisi, „dėl pilnos garantijos“ galima ir nuimti vėliavėlę, ir užblokuoti, to bus net per daug. Arba galima bandyti Specialus:PasswordReset ir slaptažodį „atkurti“, jei pavyktų prisiminti elektroninio pašto adresą. --Martynas Patasius (aptarimas) 22:41, 1 liepos 2019 (EEST)[atsakyti]
Tai bala jo nematė lai būna --Nomad (aptarimas) 00:57, 2 liepos 2019 (EEST)[atsakyti]

Important: maintenance operation on September 1st[redaguoti vikitekstą]

User:Trizek (WMF) (talk) 13:30, 31 rugpjūčio 2020 (EEST)[atsakyti]

Important: maintenance operation on October 27[redaguoti vikitekstą]

Prašome padėti išversti į jūsų kalbą Ačiū.

This is a reminder of a message already sent to your wiki.

On Tuesday, October 27 2020, all wikis will be in read-only mode for a short period of time.

You will not be able to edit for up to an hour on Tuesday, October 27. The test will start at 14:00 UTC (14:00 WET, 15:00 CET, 10:00 EDT, 19:30 IST, 07:00 PDT, 23:00 JST, and in New Zealand at 03:00 NZDT on Wednesday October 28).

Background jobs will be slower and some may be dropped. This may have an impact on some bots work.

Know more about this operation.

-- User:Trizek (WMF) (talk) 11:25, 26 spalio 2020 (EET)[atsakyti]

Server switch[redaguoti vikitekstą]

SGrabarczuk (WMF) 04:23, 27 birželio 2021 (EEST)[atsakyti]

Server switch[redaguoti vikitekstą]

SGrabarczuk (WMF) (aptarimas) 04:10, 11 rugsėjo 2021 (EEST)[atsakyti]

Bots need to upgrade to Pywikibot 6.6.1[redaguoti vikitekstą]

Dear bot operators, bots running Pywikibot must upgrade to version 6.6.1 otherwise they will break when deprecated API parameters are removed. If you have any questions or need help in upgrading, please reach out using one of the Pywikibot communication channels.

Thanks, Legoktm (talk) 21:02, 22 rugsėjo 2021 (EEST)[atsakyti]

Your wiki will be in read only soon[redaguoti vikitekstą]

Trizek (WMF) (Aptarimas) 23:24, 27 vasario 2023 (EET)[atsakyti]

Your wiki will be in read-only soon[redaguoti vikitekstą]

MediaWiki message delivery 04:21, 21 balandžio 2023 (EEST)[atsakyti]

Your wiki will be in read-only soon[redaguoti vikitekstą]

Trizek_(WMF) (talk) 12:30, 15 rugsėjo 2023 (EEST)[atsakyti]