Vikipedija:Pranešimai žiniasklaidai/Lietuviška Vikipedija peržengė 20 000 straipsnių ribą

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lietuviška Vikipedija

2006 m. gegužės 23 dieną lietuviška Vikipedija (lt.wikipedia.org) peržengė 20 tūkstančių straipsnių ribą. Jubiliejiniu straipsniu tapo straipsnis apie filmą "Degantis žmogus".

Elektroninės enciklopedijos, kurią redaguoti bei kurti gali kiekvienas, projektas anglų kalba pradėtas kurti 2001 m. Vikipedijos kūrimą bei techninį administravimą koordinuoja nepelno organizacija Vikimedijos fondas ('Wikimedia Foundation'), įsikūręs JAV.

Vikipedija, gyvuojanti vos keletą metų, ir toliau auga nepaprastai sparčiai, aplenkdama visas iki šiol žinomas enciklopedijas. 2006 m. projektas kuriamas jau apie 230 pasaulio kalbų bei tarmių. 2006 m. Vikipedijoje buvo daugiau nei 4,13 mln. straipsnių (per 1 120 000 straipsnių vien tik angliškoje jos versijoje, žr. en.wikipedia.org) bei 911 000 iliustracijų.

Pagal 2006 m. gegužės mėn. duomenis, angliškoje Vikipedijoje buvo atlikta per 120 mln. pataisymų ir papildymų, užregistruota daugiau nei 2 500 000 dalyvių. Tvarka bei administravimu rūpinosi 2 620 administratoriai. Kiekvieną dieną jos dalyviai sukuria apie 1700 naujų straipsnių ir atlieka apie 65 000 įvairių pataisymų.

Antroji pagal apimtį yra vokiška Vikipedija - joje yra per 400 000 straipsnių (žr. de.wikipedia.org).

Vikipedijos projektas lietuvių kalba pradėtas kurti 2003 metais: vasario 23 dieną sukurtas pirmasis straipsnis - Biologija). Iki 2003 m. spalio lietuviškas projektas nebuvo intensyviai plėtojamas (buvo sukurta tik apie 20 straipsnių). Vėliau straipsnių skaičius pamažu augo, daugėjo autorių. Dabar lietuvių kalba kasdien yra publikuojama apie 100 straipsnių pačiomis įvairiausiomis temomis - nuo miestelių aprašymų, visuomenės veikėjų biografijų iki Eurovizijos konkurso ar Pasaulio futbolo čempionato Vokietijoje 2006 m.

Šiuo metu Laisvoji enciklopedija Vikipedija yra kuriama net 4 baltų kalbomis - lietuvių, žemaičių (žr. bat-smg.wikipedia.org), latvių ir latgalių (šia kalba projektas kol kas yra kuriamas tik kaip Metaviki subdomenas meta.wikimedia.org/wiki/Test-wp/ltg). Lietuviška Vikipedija patenka į didžiausių pasaulio Laisvųjų enciklopedijų trisdešimtuką, reitinguojant daugiau nei 220 Vikipedijų.

Pasak Vikimedijos fondo (Wikimedia Foundation) atstovų, galima džiaugtis sparčia vikiprojektų plėtra, tačiau jiems palaikyti reikia daugiau nei šimto serverių. Todėl projektų finansavimo klausimai ateityje gali kelti rūpesčių: neatmetama galimybė dalį reikalingų lėšų gauti ir reklamos keliu, jei nepakaks kasmet renkamų aukų.

Be to, tarptautiniu projektų koordinavimo lygmeniu nuolat svarstomi klausimai dėl profesionalesnės Vikimedijos projektų (Vikipedijos, Vikicitatų, Vikižodyno, Vikiknygų, Vikitekos ir kitų) vadybos, siekiant pagerinti jų kokybę. Pavyzdžiui, jau yra nuspręsta, kad Vikimedijos fondo Vokietijoje (Wikimedia Deutschland e.V.) vadovas nuo 2006 liepos pradžios bus samdomas darbuotojas, gaunantis atlyginimą už savo veiklą - tam planuojama išleisti apie keliasdešimt tūkstančių eurų per metus. Tikimasi surasti profesionalių vadybininkų, kurie veiksmingiau prisidėtų prie intensyvios vikiprojektų plėtros.

Vikimedijos projektų naujienų pranešimai, publikuoti Vikipedijoje lietuvių kalba, gali būti laisvai kopijuojami bei platinami ar publikuojami Lietuvos žiniasklaidoje be jokio atskiro lietuviškos Vikipedijos bendruomenės leidimo ar sutikimo.