Vikipedija:Pranešimai žiniasklaidai/Angliškoje Vikipedijoje – daugiau nei vienas milijonas straipsnių

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Angliškoje Vikipedijoje – daugiau nei vienas milijonas straipsnių[redaguoti vikitekstą]

Angliškoje Vikipedijoje jau yra septynženklis skaičius straipsnių

2006 m. kovo 2 dieną Laisvoji enciklopedija Vikipedija (anglų kalba) peržengė vieno milijono straipsnių ribą. Jubiliejiniu straipsniu tapo straipsnis apie Džordanhilo stotį Glazgo mieste (Škotijoje). Vikipedija, gyvuojanti vos penkerius metus, ir toliau auga eksponentiškai, aplenkdama visas iki šiol žinomas enciklopedijas. Šiuo metu Laisvojoje enciklopedijoje publikuota apie 3,3 mln. straipsnių daugiau nei 125 kalbomis.

Dar 2005 kovo mėnesį angliškoje Vikipedijoje (www.en.wikipedia.org) buvo „tik“ 500 000 straipsnių. Šiuo metu kiekvieną dieną Laisvosios enciklopedijos dalyviai sukuria apie 1700 naujų straipsnių vien tik anglų kalba ir atlieka apie 65.000 įvairių pataisymų. Antroji pagal apimtį yra vokiška Vikipedija (joje yra daugiau nei 360 000 straipsnių, www.de.wikipedia.org). Vikipedija lietuvių kalba (www.lt.wikipedia.org) šiuo metu pasiekė 13 200 straipsnių ribą.

Pasak Vikimedijos fondo (Wikimedia Foundation) atstovų, galima džiaugtis sparčia vikiprojektų plėtra, tačiau jiems palaikyti šiuo metu yra reikalinga daugiau nei šimtas serverių. Todėl projektų finansavimo klausimai ateityje gali kelti rūpesčių: neatmetama galimybė dalį reikalingų lėšų gauti ir reklamos keliu, jei nepakaks kasmet renkamų aukų.

Be to tarptautiniu projektų koordinavimo lygmeniu yra nuolat svarstomi klausimai dėl profesionalesnės Vikimedijos projektų (Vikipedijos, Vikicitatų, Vikižodyno, Vikiknygų, Vikitekos ir kitų) vadybos, siekiant geresnės kokybės. Pavyzdžiui, jau yra nuspręsta, kad Vikimedijos fondo Vokietijoje (Wikimedia Deutschland e.V.) vadovas nuo 2006 liepos pradžios bus laisvai samdomas darbuotojas, gaunantis fiksuotą atlyginimą už savo veiklą - tam planuojama išleisti apie keliasdešimt tūkstančių eurų per metus. Tikimasi surasti profesionalių vadybininkų, kurie veiksmingiau prisidėtų prie intensyvios vikiprojektų plėtros.


Vikimedijos projektų naujienų pranešimai, publikuoti Vikipedijoje lietuvių kalba, gali būti laisvai kopijuojami bei platinami ar publikuojami Lietuvos žiniasklaidoje be jokio atskiro lietuviškos Vikipedijos bendruomenės leidimo ar sutikimo. Vikinaujienos, Ooom 2006 m. kovo 2 d.

Taip pat žiūrėkite[redaguoti vikitekstą]