Vikipedija:Kas pirmesnis, tas gudresnis

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Kai kuriuos klausimus Vikipedijoje galima išspręsti pasitelkus principą „kas pirmesnis, tas gudresnis“.

Tokiu atveju variantą parenka tas, kas pirmasis atitinkamoje vietoje sprendžia tą klausimą (pavyzdžiui, parašęs straipsnį, pastraipą, sakinį).

Pavyzdžiui, taip spręstas klausimas apie tai, ar rašyti „Tarybų Sąjunga“, ar „Sovietų Sąjunga“: kaip pirmasis redagavęs (pavyzdžiui, pradinis straipsnio autorius) parašo, taip ir paliekama.

Tokiu atveju išvengiama redagavimo karų ir nevaisingų ginčų. Be to, aršesni vieno ar kito varianto šalininkai paskatinami patys skubiau rašyti straipsnius, tad jų energija nukreipiama naudingesne linkme.

Šis metodas tinkamas, kai taisyklės nieko kito nereikalauja, nieko neprarandama klausimą išsprendus skirtingai skirtinguose straipsniuose, kai klausimas galų gale yra skonio reikalas.

Panašus metodas gali būti pritaikytas ir su vienu puslapiu. Pavyzdžiui, kai du naudotojai nori pateikti skirtingus tos pačios taisyklės projektus, paprasčiausia leisti pirma pateikti balsavimui tą projektą, kuris pirmas paruoštas. Jei jis priimamas, tai priimamas, jei atmetamas, galima pateikti antrą pristatytą projektą. Jei ir jis atmetamas, galima pateikti trečią (galbūt pataisytą pirmojo ar antrojo variantą).

Kitaip tariant, naudojama „eilė“, FIFO (angl. First In, First Out) principas.