Vikipedija:Kaip kritikuoti?

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Vikipedijoje dažnai kritikuojami kiti naudotojai ar jų darbas. Bet kaip gerai kritikuoti?

Kodėl kritikuoti?[redaguoti vikitekstą]

Kritika yra naudinga. Ji leidžia pastebėti keistinus dalykus ir juos ištaisyti. Net jei pats kritikuojamasis šito nedaro, kritika padeda Bendruomenei rasti sprendimą.

Be to, kritika atkreipia kitų skaitytojų dėmesį į taisytinus dalykus ir padeda jiems mokytis iš svetimų klaidų ir vengti jų.

Kaip kritikuoti?[redaguoti vikitekstą]

Nurodyti, kas negerai[redaguoti vikitekstą]

Visų pirma, kritikuojant reikia kuo konkrečiau nurodyti, kas išties nepatinka. Priešingu atveju sunku tikėtis gero rezultato. Visada sunku taisyti nežinia ką.

Jei kritikuojamas dalykas dažnai pasitaiko, protinga pateikti bent vieną ar du pavyzdžius.

Nurodyti, kodėl negerai[redaguoti vikitekstą]

Reikia nurodyti ir tai, dėl ko kritikuojami dalykai yra negeri. Patartina nurodyti atitinkamas Vikipedijos taisykles, rašinius.

Tai padeda, jei kritikuojamasis (ar kiti skaitytojai) ne iki galo supranta, kas ne taip.

Nurodyti, kaip taisyti[redaguoti vikitekstą]

Kritikuojant patartina nurodyti, kaip kritikuojamus dalykus galima būtų taisyti. Tai ne visada paprasta, bet reikia pasistengti. Tačiau nereikia pamiršti, kad galimi taisymai gali būti ir susiję su keitimų atmetimu, straipsnio ištrynimu, naudotojo susilaikymu nuo redagavimo ar blokavimu.

Pavyzdžiui, nurodant, kad kažkas kažką įžeidė, reikėtų paaiškinti, kaip tą patį buvo galima pasakyti be įžeidimo, arba nurodyti, kad mintis yra neišsakytina.

Mandagumas[redaguoti vikitekstą]

Kritikuoti reikia stengtis mandagiai. Taip rodoma pagarba ne tik kritikuojamajam (gali atrodyti, kad jis pagarbos nenusipelno), bet ir visiems kitiems skaitytojams.

Pavyzdžiui, keiksmažodžiai yra nenaudotini.

Gali nesinorėti mandagiai kritikuoti naudotojo, kuris atrodo „beviltiškas“. Bet jei taip išties yra, padėti gali ne keiksmažodžiai, o blokavimas.

Reagavimas į kritiką[redaguoti vikitekstą]

Visų prima reikia laikytis taisyklės Vikipedija:Geranoriškumo prezumpcija. Tad reikia manyti, jog kritika yra geranoriška. Tai nereiškia, kad būtina išsyk su ja sutikti, bet reikia pasistengti manyti, jog kritikuojantysis nori tik gero.

Net ir tada, kai kritika yra nekonkreti, geriausia ne įsižeisti, o paprašyti kritikuojančiojo ją sukonkretinti - pabandyti išsiaiškinti, kas iš ties yra kritikuojama ir kodėl, kokių pokyčių kritikuojantysis nori.

Jei tai pavyksta, toliau galima spręsti, ar kritika pagrįsta. Žinoma, jei išsiaiškinti, kas ir kodėl kritikuojama, taip ir nepavyksta, gali tekti kritiką ignoruoti...