Vienpusis veidrodis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vienpusis veidrodis (angl. One-way mirror), ar dar kitaip vadinamas dvipusiu veidrodžiu (angl. Two-way mirror) – tai veidrodis, kuris dalį šviesos atspindi, o kitą dalį praleidžia. Viena pusė veidrodžio yra šviesi, o kita – tamsi, todėl galima žiūrėti iš užtamsintos pusės, bet ne atvirkščiai.[1]

Dizainas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Optinės veidrodžio savybės gali būti pritaikomos keičiant atspindinčio sluoksnio storį

Stiklas padengtas, arba jo viduje yra plonas, beveik skaidrus metalo sluoksnis (paprastai aliuminis). Rezultatas – veidrodinis paviršius atspindi šiek tiek šviesos ir įsiskverbia likusią dalį.

Tikras vienpusis veidrodis neegzistuoja. Šviesa visada eina tiksliai ir vienodai į abi puses. Tačiau, kai viena pusė yra šviesi, o kita tamsi, iš tamsesnės pusės tampa sunku matyti ryškiai apšviestą pusę, nes ji yra maskuojama daug šviesesnių atspindžių apšviestoje pusėje. Yra įmanoma pasiekti kažką panašaus, suderinant optinio izoliatoriaus sluoksnį su tradicinių vienpusiu veidrodžiu, kuri užkirstų kelią šviesai iš vienos krypties. 

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienpusis veidrodis dažniausiai naudojamos kaip normalus veidrodis, ryškiai apšviestame kambaryje, o kitoje veidrodžio pusėje tamsesnis kambarys. Žmonės ryškiai apšviestame pusėje mato savo atspindį ir atrodo kaip normalus veidrodis. Žmonės tamsiojoje pusėje mato lyg pro skaidrų langą. Šviesa iš ryškaus kambario atsispindėta nuo veidrodžio atgal į patalpą yra daug didesnė nei šviesą perduotą iš tamsaus kambario – neįveikiama nedidelio kiekio šviesos perduodama iš tamsaus į ryškų kambarį ir atvirkščiai, šviesa yra atsispindėta atgal į tamsiąja pusę ir yra priblokšta spinduliuojamos šviesos iš šviesiosios pusės. Tai leidžia tamsiosios pusės žiūrovui stebėti šviesųjį kambarį slaptai. 

Tokie veidrodžiai naudojami vienpusiui stebėjimui, stebėjimo kambarys yra laikomas tamsoje su tamsiomis užuolaidomis arba dvigubų durų prieangiu. Šie stebėjimo kambariai buvo naudojami:

  • Tardymo kabinetuose
  • Vykdymo kambariuose
  • Eksperimentiniuose tyrimuose
  • Saugos stebėjimo deniai viešosiose vietose
  • Rinkos tyrimuose
  • Realybės televizijose

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Two-Way Mirrors“. Jimloy.com. 1999. Nuoroda tikrinta 2010-11-06.