Viber

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Viber
AutoriusViber Media, Izraelis Izraelis
KūrėjasRakuten Inc., Japonija Japonija
Pirmoji versija2010 m. gruodžio 2 d.
Operacinė sistemaAndroid,
BlackBerry OS,
iOS,
Symbian,
Windows Phone,
Bada
PlatformaCross-platform
Kalba30 kalbų
TipasSusirašinėjimo, garso/vaizdo pokalbių programos
LicencijaNuosavybinė; patentuota
Svetainėviber.com

Viber – susirašinėjimo ir garso/vaizdo pokalbių programėlė išmaniajam telefonui ir kitiems mobiliesiems įrenginiams („iPod“, „iPad“). Ji 2010 m. sukurta Izraelio kompanijos „Viber Media“, kurią vėliau nupirko Japonijos kompanija „Rakuten“.

2016 m. gruodį „Viber“ turėjo 800 mln. registruotų vartotojų.[1]

Galimybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veikia Android, BlackBerry OS, iOS, Symbian, Windows Phone, Bada platformose bei kompiuteriuose su įdiegtomis Windows, OS X, Linux operacinėmis sistemomis.

Programinė įranga atlieka telefono adresų knygos sinchronizavimą ir automatiškai aptinka kontaktus, kur ši programinė įranga yra įdiegta. Programos pagalba galima skambinti per Wi-Fi ir mobiliuosius tinklus 3G ir 4G į kitus telefonus su įdiegta „Viber“ programa. Taip pat perduodami teksto pranešimai, paveikslėliai, vaizdo ir garso rinkmenos. Bendravimui naudojama didelė bazė animacinių „šypsenų“, teminių lipdukų. Taip pat galima vykdyti rinkmenų paiešką ir siuntimą iš savo bazės.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompanijos įkūrėjas – Tel Avivo universiteto kompiuterijos mokslų ir vadybos absolventas Talmon Marco. 2010 m. gruodį „Viber media“ pristatė programą, kuri išmaniųjų telefonų vartotojams suteikė galimybę nemokamai skambinti ir siųsti pranešimus visame pasaulyje. Per dvejus metus (pirmaisiais metais pritraukė 37 milijonus vartotojų) „Viber“ įgijo daugiau kaip 70 milijonų vartotojų, kurie per mėnesį atliko daugiau nei 150 milijonų skambučių ir išsiuntė milijardą trumpųjų pranešimų.[2]

2014 m. nemokamų skambučių programą „Viber“ už 900 mln. USD įsigijo Japonijos kompanija „Rakuten“, kuriai priklauso mažmeninės prekybos internetu tinklalapis „Play.com.“ Šis kompanijų derinys sukūrė „Viber“ galimybę dar labiau padidinti vartotojų skaičių jau esamuose ir naujose rinkose, nes „Rakuten“ vartotojai gali naudotis „Viber“ paslaugomis derėdamiesi dėl prekių.

Palyginimas su Skype[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Programos veikimo principas panašus į rinkos senbuvės „Skype“ programą. „Viber“ skirtumai:

  • Nereikia žinoti ir ieškoti programos vartotojų, nes kiekvienas vartotojo mobiliojo telefono kontaktų knygoje esantis žmogus, kuris įsidiegęs „Viber“, atpažįstamas automatiškai ir priskiriamas į „Viber“ kontaktų sąrašą.
  • Trumpuosius pranešimus galima siųsti lygiai taip pat, kaip ir naudojantis mobiliojo ryšio operatorių paslaugomis.
  • Nereikia „Viber“ laikyti nuolat įjungtos telefone, todėl mobiliojo įrenginio baterija išsikrauna kur kas lėčiau.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]