Veiklos nuoma

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Veiklos nuoma – lizingo bendrovių, teikiama finansinė paslauga, kurios gavėjas įgyja teisę naudotis nuomojamu daiktu iki sutarties pabaigos, arba iki sutarties nutraukimo (jei tą numato sutarties sąlygos).

Savo esme veiklos nuoma nedaug skiriasi nuo lizingo (finansinės nuomos). Esminis skirtumas – veiklos nuomos atveju visuomet numatyta tam tikra likutinė vertė, kuomet finansinės nuomos atveju ji yra tik pasirinkimo klausimas. Veiklos nuoma dažniausiai pristatoma kaip paslauga leidžianti naudotis automobiliu ar kitu turtu jo neperkant, tačiau mokant pastovų kasmėnesinį nuomos mokestį. Veiklos nuomos paslauga dažniausiai naudojama tiems patiems objektams kaip ir finansinė nuoma: transporto priemonėms, gamybinei įrangai, brangiai ofisų įrangai ir pan.

Finansinėje apskaitoje veiklos nuomos sąnaudos traukiamos į sąnaudas kiekvieną mėnesį iš karto, o lizingui skaičiuojama nusidėvėjimas, palūkanos bei atsiranda finansinis įsipareigojimas. Dėl šios priežasties įmonės balansas gali stipriai skirtis priklausomai nuo to, ar įmonė renkasi veiklos nuomą, ar finansinę nuomą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]