Veidrodinis fotoaparatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Canon veidrodinis fotoaparatas

Veidrodinis fotoaparatasfotoaparatas, kuris būna dviejų arba vieno objektyvo. Fotografuojant matiniame stikle matomas vaizdas, formuojamas objektyvo, toks, koks jis bus nuotraukoje. Fotoaparate yra užraktas, diafragma, blykstė, šviesmatis ir vaizdo ieškiklis.

Užraktas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Užraktas yra mechanizmas, kuris įleidžia šviesą į fotoaparatą. Kai nuspaudžiamas fotoaparato užrakto mygtukas, užraktas atidaro objektyvo diafragmą, kad ant fotografinės juostos kurį laiką kristų šviesa ir suprojektuotų atvaizdą. Užraktas atidaromas tik sekundės dalelei.

Diafragma[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Diafragma yra prietaisas, kuris riboja į fotoaparatą patenkančios šviesos kiekį. Už fotoaparato objektyvo yra diafragma su keičiamo skersmens apertūra. Reguliuojant apertūros dydį yra keičiamas atvaizdo ryškumas. Jei vaizdas yra neryškus, apertūra yra susiaurinama, o jei per daug ryškus, praplečiama. Diafragmos apertūrą nusako F raidė ir skaičius. Tai – objektyvo židinio nuotolis, padalintas iš apertūros skersmens.

Blykstė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Blykstė yra šviesos šaltinis, kuri išspinduliuoja intensyvios šviesos blyksnį. Blykstė apšviečia fotografuojamą objektą, kai nepakanka natūralios šviesos. Daug fotoaparatų turi elektronines blykstes. Blykstę sudaro mažas elektroninis vamzdelis, per kurį pratekantis stiprus elektros srovės impulsas uždega šias dujas ir jos akimirksnį ryškiai šviečia.

Šviesmatis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šviesmatis yra prietaisas, kuris matuoja, kiek šviesos reikia fotografuojant. Daugelis fotoaparatų turi šviesmačius arba eksponometrus. Jis matuoja šviesos srautą, kuris sklinda nuo fotografuojamo objekto. Turi fotoelementą, kuris šviesą paverčia elektros srove. Nuo elektros srovės stiprumo priklauso rodmenys fotoaparato ekrane – ar esant nustatytai diafragmai bus gauta pakankamai apšviesta nuotrauka.

Vaizdo ieškiklis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaizdo ieškiklis yra fotoaparato prietaisas, per kurį matomas toks vaizdas, koks bus nuotraukoje. Vaizdo ieškiklis kartais turi atskirą objektyvą, kuris projektuoja vaizdą panašiai kaip pagrindinis objektyvas. Veidrodiniame vieno objektyvo fotoaparate pagrindinis objektyvas kartu yra ir vaizdo ieškiklis. Atlenkiamas veidrodis, esantis prieš juostą, perduoda vaizdą ne į ją, o į akį. Fotografuojant (nuspaudus užrakto mygtuką) veidrodis yra trumpam pakeliamas, kad netrukdytų apšviesti juostos.

Objektyvai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nikon Nikkor 18-70 mm DX (APS-C) Lęšiai

Plačiakampis objektyvas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plačiakampis objektyvas yra objektyvas, kuriuo sukuriamas panoraminis atvaizdas. Plačiakampio objektyvo židinio nuotolis yra trumpas, todėl yra aprėpiamas didelis erdvės plotas.

Objektyvas su keičiamuoju židinio nuotoliu[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Objektyvas su keičiamuoju židinio nuotoliu gali pakisti iš plačiakampio į teleobjektyvą. Keičiant objektyvo židinio nuotolį, yra keičiamas objektyvo aprėpiamos erdvės plotis (pritraukiamas vaizdas)

Teleobjektyvas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teleobjektyvas yra objektyvas, kuriuo sukuriami tolimų objektų atvaizdai atrodo artimi. Teleobjektyvo židinio nuotolis yra ilgas. Todėl yra gaunamas stambesnis atvaizdas.