Vakarų kraštas (Anglija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vienas iš Anglijos Vakarų krašto suvokimo variantų. Čia šis kraštas laikomas tapačiu Anglijos Pietvakarių regionui

Vakarų kraštas (angl. West Country) – neoficialus pietvakarinės Anglijos dalies, apytiksliai sutampančios su šiuolaikiniu Pietvakarių Anglijos regionu, pavadinimas. Taip suvokiamas Vakarų kraštas paprastai apima Kornvalio, Devono, Dorseto, Somerseto ir Bristolio istorines grafystes. Dažnai laikoma, kad Glosteršyro ir Viltšyro grafystės irgi yra šio krašto dalis. Yra ir manančių, kad Vakarų kraštas apima dar kai kurias teritorijas.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vakarų krašte yra daugiausia kaimo vietovės, jame yra tik keletas tikrai didelių miestų. Krašto ekonomika remiasi turizmu ir žemės ūkiu (ypač pienininkyste). Vakarinėje krašto dalyje vyraujantys kraštovaizdžiai yra granitiniai viržynai, o kreidos ir kalkakmenio kalvotos vietovės bei molingi slėniai – rytuose. Istoriškai vakarinėje krašto dalyje pajamų šaltinis ir įdarbinimo vietos buvo Dartmūro alavo kasyklos ir žvejybos verslovės. Dabar jos mažai svarbios, tačiau į ekonomiką įneša savo dalį. Kraštas tradiciškai garsėja sidro, sutirštinta grietinėle (angl. clotted cream) ir įdariniais pyragėliais (angl. pasties), o dabar dar garsėja Glastonberio festivaliu ir kitais patraukliais renginiais.

Krašto ribos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aiškios krašto ribos yra Bristolio įlanka ir Lamanšo sąsiauris. O riba, skirianti nuo likusios Anglijos, nėra griežtai nustatyta.

Dalis žmonių mano, kad Vakarų kraštas apytiksliai yra Pietvakarių Anglijos regiono sinonimas.[1][2][3] Kiti mano, kad jis yra arba šiaurinė šio regiono dalis,[4] arba, tai dažnesnis atvejis, tik pietvakarinė dalis.[5] Pavadinimas naudojamas kalbant apie sportines rungtynes tarp komandų iš tokių miestų kaip Bristolis ir Batas[6] ar Glosteris ir Batas.[7] Vakarų krašto karnavalas (West Country Carnival) vyksta Somersete, Devone, Viltšyre ir Dorsete.

Westcountry Television ('Vakarų krašto televizija') yra ITV frančizė, apimanti Devoną, Kornvalį, Silio salas ir dalis Somerseto ir Dorseto. Vietinių naujienų ir sporto internetinė svetainė „This is the Westcountry.co.uk“ (dalis Newsquest grupės) irgi aprėpia Devoną, Kornvalį bei Somersetą.[8]

West Country Farmhouse Cheddar yra saugomas kilmės pavadinimas (Protected designation of origin; PDO), kuriuo leidžiama vadinti tik sūrį čederį, kuris pagamintas tradiciniu būdu keturiose grafystėse – Somersete, Dorsete, Devone ir Kornvalyje.[9]

D. Britanijos Kultūros, medijų ir sporto departamento palaikoma svetainė „Icons of England[10] apibrėžia, kad Vakarų kraštą sudaro Kornvalis, Devonas, Somersetas, Viltšyras ir buvusi Eivono grafystė, tačiau į krašto sudėtį neįeina Glosteršyras (šį priskiria Vakarų Midlandsui) ir Dorsetas („Pietų Anglijoje“).

2005 m. BBC TV laidos „Seven Natural Wonders“ ('Septyni gamtos stebuklai') skirsnis „West Country“ aprašė „stebuklus“ Viltšyre, Somersete, Glosteršyre ir Herefordšyre, bet ne objektus Devone ar Kornvalyje, kurie buvo pateikti skirsnyje „Pietvakariai“, ar Dorsete, kuris pateko į skirsnį „Pietūs“.

Vakarų krašto drabužių rajonas buvo teritorija, kurioje gamino vilnonius drabužius, bet ji apėmė tik dalį viršuje aprašyto regiono. Šis rajonas apėmė rytinį Somersetą ir Glosteršyro bei Viltšyro grafysčių dalis, kartais jam priskyrė ir Oksfordšyrą bei Berkšyrą. Apylinkėse apie Tivertoną ir Ekseterą Devone ir vakarų Somersete gamino kitokio tipo drabužius, tad jas priskyrė kitam drabužių rajonui.

Vakarų kraštas ir Veseksas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vakarų kraštą kartais sieja su kažkada egzistavusia Vesekso anglosaksų karalyste. Vesekso regionalistų partija siekia Veseksu kaip alternatyva pakeisti Pietvakarių Anglijos regioną, apimant kai kurias grafystes ir centrinės pietinės Anglijos – Hampšyrą, Berkšyrą, Oksfordšyrą ir Vaito salą. Jie atmeta Kornvalį, kurį laiko atskiru regionu.[11]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „BBC - "ITV West Country staff to be axed", referring to Bristol and Plymouth“. BBC News. 2008-09-30. Nuoroda tikrinta 2010-05-22.
  2. „Blue Badge Tourist Guides - The West Country“. Blue-badge-guides.com. Suarchyvuota iš originalo 2011-07-08. Nuoroda tikrinta 2010-05-22.
  3. „The West Country“. Pictures of England. 2007-08-02. Nuoroda tikrinta 2010-05-22.
  4. „BBC - "Major flooding in Wiltshire has affected train services across the West Country"“. BBC News. 2006-11-25. Nuoroda tikrinta 2010-05-22.
  5. [1]
  6. „Derby match excites Hill & Meehan“. BBC News. 2008-07-04.
  7. The Times – „Gloucester rough and ready for West Country derby“
  8. This is the Westcountry.co.uk. Accessed 20 November 2012
  9. „PDO - our provenance“. West Country Farmhouse Cheesemakers. Suarchyvuotas originalas 2009-02-17. Nuoroda tikrinta 2008-09-20.
  10. „West Country - Icons of England“. Icons.org.uk. Nuoroda tikrinta 2010-05-22.
  11. Wessex Regionalists blog, July 1, 2009