Ukrainiečių bepročio užrašai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ukrainiečių bepročio užrašai
Autorė Lina Kostenko
Žanras romanas
Kalba ukrainiečių
Išleista 2010 m.
ISBN: 978-966-7047-88-7

Ukrainiečių bepročio užrašai (ukr. Записки українського самашедшого) – pirmasis ukrainiečių poetės Linos Kostenko romanas. Knyga išleista 2010 m. ir buvo pirmoji nauja Kostenkos knyga per pastaruosius 20 metų.[1][2]

Knyga atskleidžia Ukrainos politiką ir paprastų ukrainiečių kasdienybę per 35-erių metų ukrainiečių programuotojo dienoraštį, kuris prasideda ironiškai ir pesimistiškai Leonido Kučmos prezidentavimo pabaigoje ir baigiasi optimistiškai per Oranžinę revoliuciją.

Romanas tapo bestseleriu – per pirmuosius šešis mėnesius jo parduota apie 100 000 vienetų.[3]

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romane aprašomas Leonido Kučmos prezidentavimo ir Oranžinės revoliucijos laikotarpis. Pagrindinis romano veikėjas yra 35 metų programuotojas. Su būsimąja žmona susipažino per 1990 m. studentų protestus už Ukrainos nepriklausomybę. Protagonisto žmona yra kalbininkė, studijuojanti Nikolajų Gogolį.

Protagonistas rašo vadinamuosius „užrašus“, kuriuose fiksuoja visas katastrofas, nužudymus ir skandalus, apie kuriuos sužino iš naujienų. Taip jis bando nukreipti savo emocijas, apibūdinti savo požiūrį į korumpuotą Kučmos režimą ir išvengti visiško cinizmo. Lygiagrečiai užrašuose atsispindi kartais problemiški veikėjo santykiai su žmona. Užrašai prasideda ironišku, pesimistiniu, skeptišku, net pašiepiančiu tonu, tačiau pabaigoje tonas smarkiai pasikeičia, nes veikėjas išgyvena emociškai intensyvius Oranžinės revoliucijos įvykius.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lina Kostenko. The poet of the era, Ukrayinska Pravda (2018-12-26)
  2. „Ліна Костенко. Записки українського самашедшого. Сьогодні вийшов у світ перший прозовий роман видатної української поетеси“ (ukrainiečių). Ababahalamaha. 2010-12-17.
  3. „«Українські народні казки» - одна з найбільш багатотиражних національних книг“. UNIAN (ukrainiečių). 2011-07-05.