Tomatina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tomatina 2010 m.

Tomatina (isp. La Tomatina) – kasmetinė šventė, rengiama paskutinį rugpjūčio trečiadienį Ispanijos mieste Bunjolyje, Valensijos regione. Dešimtys tūkstančių dalyvių iš įvairių šalių atvyksta dalyvauti mūšyje, kuriame kaunasi mėtydami vienas į kitą pomidorus.

Festivalis trunka savaitę, kurios metu vyksta mugė, koncertai, paradas, šokiai ir fejerverkai. Naktį prieš pomidorų kovą vyksta paeljos gaminimo konkursas. Buñol gyvena viso 9 tūkstančiai, tačiau festivalio metu čia atvyksta iki 40 tūkstančių turistų. Buñolyje nepakanka apgyvendinimo visiems turistams, todėl daugelis dalyvių atvyksta traukiniu ar autobusu iš Valensijos, esančios už 38 km. Ruošdamiesi šventei, parduotuvės savininkai apkala savo įstaigų langus dideliais plastikiniais skydais, kad apsaugotų juos nuo artėjančio pomidoro mūšio, kurios metu sunaudojama apie 146 tonos pomidorų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalis rengiamas miesto globėjo Šventojo Liudviko Bertrano (isp. San Luis Bertràn) ir gynėjos Dievo Motinos (Mare de Déu dels Desemparats) garbei.

Tradicija prasidėjo 1945 m. Teigiama, kad pirmasis pomidorų mūšis įvyko tarp draugų per tarpusavio ginčą festivalyje. Franco valdymo laikais ši šventė buvo uždrausta kaip neturinti religinės reikšmės, tačiau buvo atgaivinta aštuntajame dešimtmetyje.

Nuo 1980 m. Pomidorus festivaliui tiekia miesto valdžia, o 2002 m. Centrinis turizmo biuras suteikė festivaliui Buñol tarptautinį statusą [1].

Mūšio aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalio Tomatina dalyviai 2010 m

Pirmieji Tomatina renginiai prasideda priešpiet 10 valandą. Sunkvežimiai, prikrauti pomidorų, važiuoja į centrinę Plaza del Pueblo miesto aikštę. Pomidorai atvežami iš kaimyninės Ekstremaduros autonominės bendruomenės, kur jie yra pigesni. Pagal taisykles festivalis prasideda tik po to, kai kas nors užlipa ant dviejų aukštų medinio stulpo, iš anksto ištepto muilu. Viršuje stulpo laimėtojo laukia prizas – vytintas kiaulienos kumpis. Mūšio pradžios signalas yra vandens patrankų šūviai. Mūšio metu kiekvienas dalyvis kovoja už save. Taisyklės numato, kad pomidoras prieš mėtymą turi būti susmulkintas ar pertrėkštas, kad nebūtų sužeistas priešininkas. Be to, pagal taisykles negalima su savimi atsinešti daiktų, kurie gali rimtai pakenkti, pavyzdžiui, stikliniai buteliai ar pan.

Mūšis trunka lygiai valandą. Po to patrankos iššauna antrą salvę, o tai reiškia mūšio pabaigą. Po šios akimirkos pomidorų nebegalima mėtyti. Po mūšio aplinkinių namų sienos tampa raudonos, o pomidorų masė ant grindinio pasiekia kulkšnis. Mūšiui pasibaigus ugniagesių mašinos nuplauna pomidorų likučius vandeniu, tiekiamu iš Romos akveduko, pastatyto šiaurinėje miesto dalyje. Dalyviai prausiasi upėje arba vietiniai gyventojai juos apipila vandeniu iš laistymo žarnų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]