Timoras (sala)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Timoro žemėlapis
Timoro sala iš kosmoso, 1989 lapkritis (Šiaurė yra paveikslėlio apačioje).

Timoras – Indijos vandenyno sala, esanti Malajų archipelago pietuose, padalyta į nepriklausomą Rytų Timoro valstybę ir Vakarų Timorą, kuris prilauso Indonezijos East Nusa Tenggara provincijai. Salos plotas 30 777 km². Vardas kilęs iš žodžio timur, kuris Malajiečių kalba reiškia „rytai“, taip pavadintas dėl to, kad yra salų grupės rytuose.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į pietus ir pietryčius nuo salos yra Australija. Šiaurės vakaruose išsidėsčiusi Sulavesio, o vakaruose Sumbos sala. Į vakarus – šiaurės vakarus nuo Timoro yra Florenso ir Aloro salos, į šiaurės rytus Barato Dajos salynas, įskaitant Vetarą.

Timoras, kartu su kitomis Mažosiomis Sundos salomis, esančiomis į šiaurės rytus ir mažesnėmis salomis į šiaurės vakarus nuo jos, padengtas plačialapiais tropiniais miškais. Dauguma medžių yra lapuočiai, sausojo sezono metu periodiškai ar dalinai periodiškai numetantis savo lapus. Kartu su Barato Dajaus ir kitomis šiaurės rytuose esančiomis mažomis salomis sudaro Timoro ir Vetaro lapuočių miškų ekoregioną.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sala nuo seno buvo apgyvendinta Atoni tautos, ir buvo tolokai nuo Malajų salyno (Nusantaros) kultūrinių centrų. Būdama nutolusi į rytus, ji pelnė savo pavadinimą. Nuo XIII a. sala buvo politiškai įjungta į Madžapahito imperiją su centru Javoje, į ją perduoti kultūros pasiekimai ir laimėjimai.

Nuo XVI a. salos rytinėje dalyje įsikūrė portugalai, tuo metu steigę savo prekybos taškus visame salyne. Kuomet atėję olandai išstūmė juos iš Melakos, portugalai neteko beveik visų savo valdų Malajų salyne, ir Timoro dalis liko vienintelė jų teritorija. Nuo tada sala liko padalinta.

Vakarų Timoras nuo 1800-ųjų iki 1949 priklausė Nyderlandams, po to tapo Indonezijos dalimi, kuri susiformavo iš buvusių Nyderlandų kolonijų tose salose, ir Rytų Timoras, kuris priklausė Portugalijai ir nuo 1596 iki 1975 buvo žinomas Portugalijos Timoro vardu. Jam priklauso ir Oecussi-Ambeno apskritis, kuri yra apsupta Vakarų Timoro. Nyderlandai ir Portugalija nebuvo oficialiai išsprendusi sienos klausimo iki pat 1912 metų.

Japonų armija buvo okupavusi salą nuo 1942 iki 1945 m. Timoro gyventojai priešinosi okupantams partizaniniame kare, kurį inicijavo Australijos komandosai.

1975 m. sekė Indonezijos invazija - Rytų Timoras buvo aneksuotas ir pavadintas Timor Timur ar trumpiau 'Tim Tim' vardu. Indonezija šį regioną laikė savo 27 provincija, tačiau niekada nebuvo pripažinta JT ar Portugalijos. Rytų Timoro gyventojai priešinosi ilgai užsitęsusiame partizaniniame kare. 1999 m. pagal Portugalijos ir Indonezijos sutartį (kurią parėmė ir Jungtinės Tautos) buvo suorganizuotas referendumas, kuriame Rytų Timoro gyventojai atmetė pasiūlymą tapti Indonezijos autonomine sritimi. Rytų Timoras išsikovojo nepriklausomybę 2002 m. ir dabar yra žinomas Timor-Leste vardu.

Viena pagrindinių Indonezijos vyriausybės baimių dėl Rytų Timoro nepriklausomybės yra ta, kad vakarinė salos dalis taip pat norės prisijungti prie rytinės ir tapti viena nepriklausoma sala – valstybe. Indonezijos žvalgyba patvirtino, kad suaktyvėjo Timor Raya (Didysis Timoras) veikla vakarinėje salos dalyje.

Kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal vietinę mitologiją, Timoro sala buvo milžiniškas krokodilas.