Skėčio akademija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio The Umbrella Academy)
ŽanrasDrama
Mokslinė fantastika
Superherojai
Kūrėjas (-ai)Steve Blackman
Jeremy Slater
VaidinaEllen Page
Tom Hopper
David Castañeda
Emmy Raver-Lampman
Robert Sheehan
Aidan Gallagher
Mary J. Blige
Cameron Britton
John Magaro
Kompozitorius (-iai)Jeff Russo
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius2
Serijų skaičius20
Trukmė45–60 min.
Gamybos kompanijaBorderline Entertainment
Dark Horse Entertainment
Universal Cable Productions
Transliacija
Originalus kanalasNetflix
Vaizdo formatas4K UHDTV 2160p
Garso formatasDolby Digital
Originalus laikotarpis2019 m. vasario 15 d. – dabar
IMDb įrašas

Skėčio akademija (angl. The Umbrella Academy) – amerikiečių superherojų žanro televizijos serialas, kuriame septyni įvaikinti giminaičiai stengiasi išsiaiškinti jų tėvo mirties aplinkybes bei išvengti artėjančios pasaulio pabaigos grėsmės. Televizijos serialas paremtas komiksų knygų serija, kurią sukūrė Gerard Way ir Gabriel Bá.[1] Pirmasis sezonas buvo išleistas kompanijos „Netflix“ tinkle 2019 m. vasario 15 d. Kompanija pranešė, jog serialas buvo peržiūrėtas virš 45 mln. žmonių per pirmąjį mėnesį po išleidimo.[2] Oficialioje televizijos serialo „Twitter“ paskyroje 2019 m. balandžio mėn. buvo patvirtintas antrojo sezono kūrimas.[3]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serijos pasakoja apie septynis įvaikintus giminaičius, kurie turi antgamtinių galių. Jų istorija prasideda 1989 m., kuomet 43 moterys netikėtai susilaukia vaikų nepaisant to, kad jokiais nėštumo požymiais prieš gimdymo procesą nepasižymėjo. Bilionierius Reginaldas Hargryvas, susidomėjęs šiuo nepaprastu reiškiniu, nusprendžia įvaikinti šiuos vaikus, tačiau tai pavyksta padaryti tik su septyniais iš jų. Pastebėjęs, jog vaikai turi antgamtinių galių, Hargryvas nusprendžia sukurti superherojų komanda pavadinimu „Skėčio akademija“, kuri saugotų pasaulį nuo įvairių pavojų. Jo planas patiria sunkumų, kuomet superherojai pasiekia paauglystės metus ir išsiskirsto savo keliais, kas lemia komandos žlugimą.

Po daugelio metų 6 išgyvenę giminaičiai susitinka dar kartą išgirdę žinią apie jų įtėvio mirtį. Dirbdami kartu Liuteris, Diegas, Alison, Klausas, Vania ir Numeris Penki stengiasi išsiaiškinti, kaip mirė Hargryvas. Giminaičiai aršiai konfliktuoja dėl savo skirtingų asmenybių bei gebėjimų, tuo pačių metu stengdamiesi išvengti artėjančios apokalipsės grėsmės.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ellen Page vaidina Vanią Hargryvs, dar kitaip vadinamą Numerį Septyni. Vania yra smuikininkė mananti, jog ji nepasižymi antgamtiškomis galiomis, kurias turi jos šeimos nariai. Iš tiesų ji geba paversti garso bangas į energiją. Jai būdingas stiprus nepilnavertišumo kompleksas.[4]

Tom Hopper vaidina Liuterį Hargryvs, dar kitaip vadinamą Numerį Vienas. Liuteris yra vyriausias vaikas, kuris prisiema vadovo vaidmenį tarp giminaičių. Jis pasižymi nepaprasta jėga bei stambiu kūnu. Liuteris vienintelis pasilieka tęsti Reginaldo Hargryvo nurodymų šeimai išširus ir kitiems vaikams išsikrausčius iš namų. Jis buvo nusiųstas į mėnulį ir ten praleido 4 m.

David Castañeda vaidina Diegą Hargryvs, dar kitaip vadinamą Numerį Du. Jis yra maištiškas ir beatodairiškas šeimos narys. Diegas smarkiai konkuruoja su broliu Liuteriu ir mano, jog jis nėra vertas vadovo vaidmens.[5] Šilčiausius santykius šeimoje jis turi su mama. Diego gebėjimas yra mėtyti peilius nepaprastai tiksliu ir nenaturaliu būdu.[6]

Emmy Raver-Lampman vaidina Alison Hargryvs, dar kitaip vadinamą Numerį Trys. Alison yra įžymi žvaigždė, kuri stengiasi nebenaudoti savo atgamtiškų galių, kurių dėka sugriuvo jos sąntykiai su vyru bei dukra. Ji geba kontroliuoti kitus žmones pasitelkdama frazę „Aš išgirdau gandą…“. Alison ir Liuterį sieja komplikuoti santykiai.

Robert Sheehan vaidina Klausą Hargryvs, dar kitaip vadinamą Numerį Keturi. Klausas pasižymi noru linksmintis bei narkotikų priklausomybe, kuri išsivystė jam stengiantis susilpninti savo antgamtiškų galių pasireiškimą. Klausas geba bendrauti su numirusiais bei padaryti juos matomus aplinkiniams. Jis turi žemo pasitikėjimo savimi lygį bei potrauminį streso sindromą.[7]

Aidan Gallagher vaidina Numerį Penki. Numeris Penki yra ypatingas tuo, jog nepaisant savo paaugliško kūno, jam yra 58 m. Numeris Penki geba keliauti erdve ir laiku, naudodamas teleportaciją. Būdamas vaikas jis netyčia perkėlė savo kūną per toli į ateitį ir liko ten istrigęs, kol pasitaikė proga grįžti į praeitį. Iš šeimos narių jis išsiskiria tuo, jog labiau rūpinasi artėjančios apokalipsės grėsme, nei įtėvio mirtimi.[8] Jis yra laikomas vienas iš geriausių serijinių žudikų istorijoje.[9]

Serijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Numeris Pavadinimas Išleidimo data
1 „Mes matome vieni kitus tik per vedybas ir laidotuves“ 2019 m. vasario 15 d.
1989 m. keturiasdešimt trys moterys pagimdo kūdikius, nors prieš gimdymo procesą jos nėštumo požymių neturėjo. Septynis pagimdytus kūdikius įsivaikina Reginaldas Hargryvas ir užaugina juos kaip superherojų komandą. Suaugę superherojai susitinka per įtėvio laidotuves. Liuteris mano, jog Hargryvas buvo nužudytas ir stengiasi rasti kaltininką. Numeris Penki, kuris dingo prieš 16 m., pasirodo apsuptas keistos mėlynos energijos. Jis tegia, jog grįžo iš ateities ir iš tiesu yra 58 m. amžiaus. Diegas ir Liuteris susimuša ir netyčia sunaikina jų mirusio brolio Beno paminklą. Po kurio laiko Numeris Penki aplanko spurgų parduotuvę, į kurią isiveržia ginkluoti vyrai. Jiems pradėjus šaudyti Numeris Penki visus nužudo ir pašalina sekimo įrenginį esantį jo rankoje. Serijos pabaigoje yra atskleidžiama, jog Klausas gali kalbėtis su mirusiais. Jis mato brolį Beną sėdintį šalia savęs.
2 „Bėk, berniuk, bėk“ 2019 m. vasario 15 d.
Numeris Penki aplanko Vanią ir įspėja ją, jog po aštuonių dienų įvyks apokalipsė. Vania mano, jog Numerio Penki protas buvo sužalotas dėl keliavimo laiku, todėl į jo įspėjimą neatsižvelgia. Du agentai Hazelis ir Ča-Ča atkeliauja į viešbutį ir pradeda ieškoti savo taikinio Numerio Penki. Vania susitinka su savo nauju mokiniu Leonardu. Kartu su Klausu Numeris Penki stengiasi rasti protezinės akies, kurią aptiko ateityje, savininką. Numeris Penki mano, jog šis savininkas sukels pasaulio pabaigą. Veikėjai greitai sužino, jog ši protezinė akis dar tik bus sukurta. Numeris Penki aplanko drabužių parduotuvę su ketinimu pamatyti savo draugę manekenę „Delores“ ir yra užpuolamas dviejų agentų. Diego draugė stengiasi išsiaiškinti, kas nutiko spurgų parduotuvėje. Alison aptinka keistą vaizdo įrašą, kuriame matomas jos įtėvis.
3 „Ypatingai paprasta“ 2019 m. vasario 15 d.
Alison parodo Liuteriui vaizdo įrašą, kuriame jų motina Greisė patiekia Reginaldui Hargryvui arbatą, kuris giminaičių nuomone yra užnuodytas. Giminaičiams, paklausius jų motinos apie Reginaldo mirties aplinkybes, ji atsako, jog nieko apie tai nežino. Vania giliau susipažįsta su Leonardu. Agnes, spurgų parduotuvės padavėja, papasakoja dviem agentams apie skėčio tatuiruotę, kurią turi Numeris Penki. Tai lemia agentų pasirodymą Hargryvsų name. Tuo tarpu giminaičiai ginčijasi ar jie turi išjungti jų motiną robotę Greisę. Agentai staigiai užpuola Liuterį, Diegą, Alison ir Vanią. Matydami, jog jų lengvai nenugalės, agentai pagrobia Klausą ir pabėga. Diegas išjungia Greisę.
4 „Vyras Mėnulyje“ 2019 m. vasario 15 d.
Prieš 7 m. Reginaldas išsiuntė Liuterį į misiją, kurioje vaikinas smarkiai susižeidžia. Stengdamasis išsaugoti Liuterio gyvybę Reginaldas paverčia jo kūną į beždžionės. Dabartyje Leonardas ir Vania suartėja bei nusprendžia kartu papietauti. Tuo metu du Hazelis ir Ča-Ča kankina Klausą, ketindami gauti daugiau informacijos apie Numerį Penki. Klauso šeimos nariai nežino, kad jis buvo pagrobtas. Kai agentai sunaikina Klauso narkotikus, jis pradeda matyti mirusiuosius, kuriuos nužudė agentai. Numeris Penki toliau stengiasi išsiaiškinti, kas yra prospektinės akies savininkas. Agentai sužino apie Numerio Penki tyrimą ir sudegina protezinių akių labaratoriją. Diegas ir Liuteris randa Numerį Penki girtą ir be sąmonės. Diego draugė išlaisvina Klausą, bet yra nužudoma agentės. Pasitelkdamas lagaminu, kurį pavogė iš agentų, Klausas netyčia nukeliauja atgal laiku.
5 „Numeris Penki“ 2019 m. vasario 15 d.
Yra parodomi Numerio Penki išgyvenimai jam esant ateityje. Su juo susisiekia Prižūrėtoja, kuri dirba organizacijai pavadinimu Komisija. Jam yra pasiūlomas samdomo žudiko darbas. Numeris Penki sutinka su pasiūlymu, galvodamas, jog pasinaudojus šiuo darbu jis sugrįš namo. Alison mano, jog Leonardas kažką slepia. Alison išsako šią mintį savo sesei Vaniai, kuri dėl tokios nuomonės ant Alison labai supyksta. Vania nustoja naudoji savo tabletes. Grįžęs iš praeities Klausas sunaikina agentų lagaminą. Praeityje jis kovojo Vietnamo kare, kuriame žuvo jo mylimasis, kas labai Klausą sutraumavo. Liuteris ir Numeris Penki susitaria su agentais dėl susitikimo. Šeimos liokajus įjungia robotę Greisę ir liepia jai laikyti paslaptį nuo vaikų.
6 „Diena, kuri buvo“ 2019 m. vasario 15 d.
Prižiūrėtoja ir Numeris Penki keliauja į Komisijos būstinę. Agentė Ča-Ča gauna nurodymą nužudyti agentą Hazelį. Liuteris praneša grupei apie artėjančią apokalipsę ir stengiasi įkvėpti giminaičius kovai. Vania nebuvo pakviesta į šį susitikimą ir, jausdama dėl to pyktį, sulenkia gatvės lempas. Klausas paprašo Diego padėti jam prasiblaivyti, kad galėtų pamatyti savo mylimąjį prieš pasaulio pabaigą. Liuteris išsiaiškina, jog jo misija mėnulyje neturėjo prasmės. Numeris Penki slapčia nusiunčia nurodymą agentams Ča-Ča ir Hazeliui nužudyti vienas kitą. Vania randa įtėvio dienoraštį, iš kurio ji sužinojo, kad Reginaldas slopino jos galias. Numeris Penki pavogia lagaminą, kuris leidžia keliauti laiku, ir pabėga nuo Komisijos. Jis atkeliauja į serijos pradžią ir įkvėpia šeimos narius sustabdyti apokalipsę.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015 m. liepos 7 d. buvo paskelbta, jog komiksų serija „Skėčio akademija“ yra ketinama adaptuoti į televizijos serialą, o ne į originalų filmą, kas buvo prognozuojama anksčiau.[10] 2017 m. liepos 11 d. buvo oficialiai pranešta, jog televizijos serialas „Skėčio akademija“ bus išleistas kompanijos „Netflix“, o pagrindinių prodiuserių vaidmuo atiteks Gerard Way ir Gabriel Bá.[11] Siužeto kūrimo darbas atiteko Jeremy Slater.

Didžioji dalis „Skėčio akademijos“ buvo nufilmuota Kanadoje, Toronte. Kai kurios scenos buvo nufilmuotos Hamiltone. Filmavimo pradžia yra laikoma 2018 m. sausio 15 d., o pabaiga – 2018 m. liepos mėn.[12]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lezmi, Josh (March 15, 2019). „'The Umbrella Academy:' What Is Netflix’s New Show Based On? „ Archyvuota kopija 2019-03-30 iš Wayback Machine projekto.. Showbiz Cheat Sheet.
  2. Porter, Rick (April 16, 2019). “'Umbrella Academy' Draws 45M Global Viewers, Netflix Claims“. The Hollywood Reporter.
  3. Umbrella Academy [@UmbrellaAcad] (April 2, 2019). "Hello. Season 2. Goodbye. " (Tweet) – via Twitter.
  4. Lim, Samuel (March 18, 2019). „The Umbrella Academy Analysis: The Power of Trauma“ Lowyat.
  5. Dibdin, Emma (February 14, 2019). „'Umbrella Academy': A Guide to Netflix’s Bizarre New Superheroes“. Hollywood Reporter.
  6. Aubrey, Elizabeth (March 1, 2019). „Gerard Way shares more updates about ‘The Umbrella Academy’ characters in another revealing new post“. NME.
  7. Gansey, Richard (April 13, 2019). „10 Things Fans Should Know About Klaus Hargreeves From Umbrella Academy“. CBR.
  8. Holub, Christian (February 15, 2019). Umbrella Academy actor explains how he nailed the timey-wimey weirdness of Number Five“. EW.
  9. Kantor, Jonathan (April 29, 2019). „10 Facts About Number Five From The Umbrella Academy That Fans Need To Know“. CBR.
  10. Schaefer, Sandy. Dodgeball Writer Reworking Umbrella Academy Movie“. Screen Rant.
  11. Wagmeister, Elizabeth (July 11, 2017). Umbrella Academy Series Based on Comic Books Headed to Netflix“. Variety.
  12. Mitchell, Molli (February 21, 2019). "The Umbrella Academy location: Where is The Umbrella Academy filmed? Where’s it set? ". Daily Express.