Tauragės apskrities archyvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Tauragės apskrities archyvas buvo įsteigtas 1996 m. Jis perėmė likviduoto Raseinių apygardos archyvo dokumentus. Archyvas įsikūrė iš akcinės bendrovės „Tauragės daržovės“ perimtame ir archyvo reikmėms pritaikytame administraciniame pastate Gaurės g.
Archyvas kaupia ir saugo Tauragės apskrities teritorijoje buvusių ir esančių valstybės ir vietos savivaldos institucijų, įmonių, įstaigų ir organizacijų nuolatinio saugojimo veiklos dokumentus, atlieka Tauragės apskrities valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų ir įmonių veiklos dokumentų valdymo priežiūrą, užtikrina visuomenės priėjimą prie saugomų dokumentų, teikia mokamas dokumentų tvarkymo, mokymo ir konsultavimo paslaugas.
Šiuo metu Tauragės apskrities archyve saugomi dokumentai užima daugiau kaip 1600 tiesinus metrus lentynų. Archyve saugomi dokumentai sudaro kelis kompleksus:

  • Lietuvos Respublikos dokumentų (19211937 m., 1939 m.) kompleksą sudaro Žemės ūkio banko Tauragės skyriaus ir žemės ūkio kredito draugijų, Tauragės miesto valdybos dokumentai.
  • Sovietų okupacijos laikotarpio dokumentų kompleksą (19401941 m., 19431990 m.) sudaro tuo laikotarpiu veikusių Tauragės ir Jurbarko apskričių, Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Skaudvilės miestų ir rajonų vietinės valdžios ir valdymo, teisingumo, notarų, planavimo, statistikos, finansų, statybos, transporto, prekybos, sveikatos apsaugos, mokymo ir švietimo, kultūros įstaigų, kolūkių, tarybinių ūkių, pramonės įmonių visuomeninių bei kitų organizacijų veiklos dokumentai.
  • Nepriklausomybės laikotarpio dokumentų kompleksas (nuo 1990 m.). Jį sudaro nuo 1990 m. Tauragės, Jurbarko, Šilalės rajonų ir Pagėgių savivaldybės teritorijose veikusių ir veikiančių valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų bei įmonių veiklos dokumentai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tauragės apskrities archyvas Archyvuota kopija 2015-02-22 iš Wayback Machine projekto.