Tarptautinė kultūrizmo federacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tarptautinės kultūrizmo federacijos logotipas

Tarptautinė kultūrizmo federacija (angl. International Federation of BodyBuilders, IFBB) – tarptautinė sporto organizacija, organizuojanti kultūrizmo čempionatus ir koordinuojanti šią sporto šaką.

1946 m. ją įkūrė Ben ir Joe Weider. Tarptautinė kultūrizmo federacija organizuoja prestižinį kultūristų pasirodymo čempionatą Mr. Olympia, taip pat Pasaulio kultūrizmo mėgėjų varžybas ir Pasaulio moterų kultūrizmo čempionatus. Tarptautinė kultūrizmo federacija 1994–2003 m. taip pat organizavo varžybas Masters Olympia.

Nuo 1980 m. Tarptautinės kultūrizmo federacijos prezidentas Ben Weider siekė, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) įtrauktų kultūrizmą į olimpines žaidynes. Kol kas nežinoma, ar kultūrizmas bus laikomas olimpine sporta šaka ir įtrauktas į žaidynes.

Nuo 1986 m. šios organizacijos varžybose vykdoma dopingo kontrolė, kuri atitinka šiai procedūrai keliamus Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) reikalavimus.

1969 m. įkurta Lietuvos kultūrizmo federacija (LKF; iki 1991 m. Lietuvos atletinės gimnastikos federacija), kuri 1991 m. priimta į Tarptautinę kultūrizmo federaciją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]