Taškuotė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kefersteinia
Kolumbinė taškuotė (Kefersteinia tolimensis)
Kolumbinė taškuotė (Kefersteinia tolimensis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Lelijainiai
( Liliopsida)
Eilė: Smidriečiai
( Asparagales)
Šeima: Gegužraibiniai
( Orchidaceae)
Gentis: Taškuotė
( Kefersteinia)

Taškuotė (Kefersteinia) – gegužraibinių (Ochidaceae) šeimos augalų gentis.

Natūraliai auga Kolumbijoje, Ekvadore, Panamoje 300-2500 metrų aukštyje.

Šios orchidėjos yra simpodiniai epifitai, tačiau neturi pseudobulbų. Žiedstiebius augina iš lapų pažastų. Dažniausiai žydi vasarą, be to neturi ramybės periodo.

Priežiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šviesos poreikis šiai orchidėjai panašus į falenopsį ir klumpelę. Apie 12 val. vasaros metu ir 10 val. žiemos metu. Jeigu oro temperatūra siekia 23-26°C vasarą dienos metu, 18-20°C nakties metu, bei 20-22°C žiemą dienos metu ir 16-17°C nakties metu- augalų pakaks 75% oro drėgmės. Tačiau jei vasarą dienos metu oro temperatūra siekia 20-23°C ir 16°C nakties metu, bei 17-18°C žiemą dienos metu ir 15°C naktį- tuomet augalui užteks 60% drėgmės.

Tobuliausia oro drėgmė šiaip orchidėjai yra apie 80% jei auginama ant medžio žievės lentelės ir 60% užteks jei auginama vazonėlyje, bet tik tokiu atveju jei oro temperatūra nėra aukštesnė nei 23°C.

Esant didelei oro drėgmei tobuliausia šias orchidėjas auginti ant medžio žievės lentelių padengtų storu samanų ar kiminų sluoksniu. Jei oro drėgmė žemesnė nei 80%- šias orchidėjas geriau auginti vazonėliuose, nes šios gėlės ypač jautrios drėgmės trūkumui. Auginant vazonėlyje geriausia naudoti tokios sudėties substratą: kiminai ir perlitas (2:1) arba medžio žievė ir kiminai (1:1).

Taškuotės šaknims negalima leisti išdžiūti. Vanduo turi būti minkštas, nes šios orchidėjos šaknys ypač jautrios ir gali nudegti nuo druskų. Jei šios gėlės auginamos ant medžio žievės lentelių- jas laistyti reikia kiekvieną rytą (jokių būdu ne vakare).

Tręšiama kas trečią laistymą, naudojant tik 1/3 trąšų pagal nustatytą normą ant trąšų pakuotės. Prieš tręšiant būtina palaistyti.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gentyje yra apie 36 rūšys:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]