Tėvai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tėvai – motina ir tėvas, artimiausi kraujo giminaičiai. Su vaikais juos sieja tėvystė.

Tėvai būna:

  • biologiniai tėvai – su savo vaikais susieti biologiškai. Vaikai atsirado iš tėvų gametų, tėvas natūraliai apvaisino motinos kiaušinėlį, motina išnešiojo ir pagimdė vaiką. Vaikus su biologiniais tėvais sieja bendra genetinė informacija (pusė vaiko genų gauti iš tėvo, pusė iš motinos).
  • genetiniai tėvai – su vaikais sieja tik genetinė informacija ir gametos, iš kurių vaikas atsirado. Šiais laikais genetinis tėvas prie vaiko atsiradimo prisideda tik tuo, kad panaudojamas jo spermatozoidas (spermos donoras). Genetinė motina pateikia tik kiaušinėlį. Apvaisinimas paprastai in vitro.
  • socialiniai tėvai – vyras ir moteris, užauginę vaiką, bet nebūtinai esantys jo biologiniai tėvai. Teisiškai įteisinti socialiniai tėvai (nesantys biologiniai tėvai) vadinami įtėviais, o įteisinimo procedūra – įvaikinimas.

Artima sąvoka – krikšto tėvai – krikšto tėvas (krikštatėvis) ir krikšto motina (krikštamotė).

Paprastai tėvai vaiką auklėja nuo gimimo, rūpinasi jo materialiąja ir dvasine gerove iki jo pilnametystės. Nuolatinis bendravimas tėvus ir vaiką susieja emociniais ryšiais, kurie paprastai lieka visą gyvenimą. Tradicija ir teisė susieja tėvus ir vaikus ir kitais ryšiais. Tėvai turi rūpintis vaikais kol šie nepilnamečiai. Suaugę vaikai turi rūpintis savo tėvais, ypač šiems praradus sveikatą, nusenus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose