Steam

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Steam (programa))
Steam
KūrėjasValve Corporation
PlatformaAsmeninio kompiuterio klientas:
Microsoft Windows
Mac OS X
Linux
Limituotas klientas:
PlayStation 3
iOS
Android
Steam Machine klientas:
SteamOS
TipasTurinio platinimas
Skaitmeninių teisių valdymas
Socialinis tinklas
LicencijaPatentuota
Svetainėstore.steampowered.com

„Steam“ – internetinė skaitmeninio platinimo, skaitmeninių teisių valdymo (DRM), daugelio žaidėjų socialinio tinklo platforma, sukurta „Valve“ korporacijos.

Nors pradžioje programa buvo kurta naudojimui „Microsoft Windows“ operacinėje sistemoje, taip pat buvo sukurtos versijos ir „Mac OS X“ bei „Linux“ operacinėms sistemoms ir versija su funkcijų limitu „PlayStation 3“ konsolei. Internetinių pokalbių ir pirkimo internete aplikacijos buvo sukurtos „iOS“ ir „Android“ sistemas naudojantiems mobiliesiems įrenginiams. Didžiulis programinės įrangos pasisekimas lėmė tai, kad buvo sukurta „Steam Machine“ mikrokonsolių ir asmeninių kompiuterių linija bei Linux pagrindu pagrįsta operacinė sistema „SteamOS“.

2014 m. sausio mėn. duomenimis, „Steam“ internetinėje parduotuvėje yra per 3000 žaidimų, kuriuos galima atsisiųsti, programa naudojasi 75 mln. aktyvių naudotojų.[1][2] 2014 m. birželio mėn. duomenimis vienu metu „Steam“ programa naudojosi daugiau kaip 8 mln.[3] naudotojų. 2013 m. spalio mėn. kompanijos „Screen Digest“ buvo apskaičiuota, kad 75 % internetu įsigytų žaidimų AK platformai buvo parsisiųsti naudojantis „Steam“ programa.[4]

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Steam“ suteikia naudotojams galimybę keliuose kompiuteriuose įdiegti žaidimus ir jų atnaujinimus, taip pat tokias bendruomenines funkcijas kaip draugų sąrašai ir grupės bei duomenų saugojimo debesų kompiuterijos pagrindu ir balso ar tekstinių pokalbių žaidimo metu funkcijas.

Programinė įranga suteikia nemokamą aplikacijų programavimo sąsają (API) pavadinimu „Steamworks“, kuri kūrėjams leidžia į savo produktus integruoti daugybę „Steam“ funkcijų, tokių kaip kompiuterių tinklų palaikymas ir žaidimų mačų organizavimas, in-game pasiekimai (angl. achievements), mikrotransakcijos ir naudotojų „Steam Workshop“ įrankiu sukurto turinio palaikymas.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kohler, Chris (2013-11-04). „Full Steam Ahead: Inside Valve’s Grand Plan to Replace Game Consoles With PCs“. Wired. Nuoroda tikrinta 2013-11-04.
  2. Steam Business Update, Valve Corporation, 2014-02-11, "We reached a huge number just at the end of December of 75m active users. These aren't user accounts, these are actually users who own a product or have been active in the community in the last 90 days." 
  3. Scullion, Chris (2014-06-30). „Steam reaches 8 million concurrent users“. Computer and Video Games. Nuoroda tikrinta 2014-06-30.
  4. Edwards, Cliff (2013-11-04). „Valve Lines Up Console Partners in Challenge to Microsoft, Sony“. Bloomberg. Nuoroda tikrinta 2013-11-05.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]