Podebradų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčia: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Kusurija (aptarimas | indėlis)
Nebaigta
Kusurija (aptarimas | indėlis)
Nebaigta
Eilutė 7: Eilutė 7:


== Kutnos Horos kalnakasių istorija ==
== Kutnos Horos kalnakasių istorija ==
Bažnyčia yra atokiau nuo senamiesčio, kitame [[Elbė|Labės]] krante, toje vietoje, kur buvo [[1516]] m. nukirsdinti 10 Kutnos Horos kalnakasiai.
Bažnyčia yra atokiau nuo senamiesčio, kitame [[Elbė|Labės]] krante, toje vietoje, kur buvo [[1496]] m. nukirsdinti 10 Kutnos Horos kalnakasių rebelijos vadų. Kadangi pagal tuometinius įstatymus nebuvo galima nukirsdinti daugiau rebelų, likusieji trys buvo nuvežti nukirsdinimui į [[Kršivoklatas|Křivokláto]] pilį. Bet iš jų vienas išsigelbėjo pabėgdamas, informavo tuometinį valdovą [[Vladislovas II (Bohemija)| Vladislovą Jogailaitį]]. Tada pabėgelis buvo išskirtinio teismo reabilituotas ir tikrieji nesankcijuotos egzekucijos kaltininkai nubausti.
[[Kutna Hora|Kutnos Horos]] kalnakasiai 15. amžiaus gale buvo žiauriai skiaudžiami.



== Bažnyčios istorija ==
== Bažnyčios istorija ==
Pastatyta kaip medinė, Prahos miestiečio Ondřej Prachovec rūpesčiu. Ją [[1634]] m. [[Švedai]] sugriovė. Josios vietoje [[1665]]–[[1666]] m. buvo pastatyta [[Nava|vienanavė]] ankstyvo [[Barokas|baroko]] stiliaus mūrinė bažnyčia.
Pastatyta 1516 m. kaip medinė, Prahos miestiečio Ondřej Prachovec rūpesčiu. Ją [[1634]] m. [[Švedai]] sugriovė. Josios vietoje [[1665]]–[[1666]] m. buvo pastatyta [[Nava|vienanavė]] ankstyvo [[Barokas|baroko]] stiliaus mūrinė bažnyčia.


== Išnašos ==
== Išnašos ==

19:19, 3 kovo 2021 versija

   Dėmesio! Straipsnis šiuo metu yra aktyviai redaguojamas.
Prašome nedaryti straipsnio pakeitimų, kol šis pranešimas yra rodomas. Tokiu būdu išvengsime redagavimo konfliktų.
Norėdami sužinoti kas dirba prie straipsnio ir kada prasidėjo redagavimo sesija, skaitykite redagavimo istoriją.
Podebradų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčia
Vyskupija Hradec Kralovės
Gyvenvietė Podebradai
Adresas Zálabí
Statybinė medžiaga plyta, akmuo
Pastatyta (įrengta) 1666 m.
Stilius Neogotika
Bažnytelės portalas

Podebradų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia (ček. Kostel Nanebevzetí Panny Marie), dar vadinama Kalnakasių bažnyčia (Havířský kostel, Havířský kostelík, Kostelíček) – katalikų bažnyčia Čekijoje, pastatyta 1665–1666 m. kairiojo Elbės kranto Podebradų dalyje, vadinamoje Užlabe (Zálabí).[1]

Kutnos Horos kalnakasių istorija

Bažnyčia yra atokiau nuo senamiesčio, kitame Labės krante, toje vietoje, kur buvo 1496 m. nukirsdinti 10 Kutnos Horos kalnakasių rebelijos vadų. Kadangi pagal tuometinius įstatymus nebuvo galima nukirsdinti daugiau rebelų, likusieji trys buvo nuvežti nukirsdinimui į Křivokláto pilį. Bet iš jų vienas išsigelbėjo pabėgdamas, informavo tuometinį valdovą Vladislovą Jogailaitį. Tada pabėgelis buvo išskirtinio teismo reabilituotas ir tikrieji nesankcijuotos egzekucijos kaltininkai nubausti. Kutnos Horos kalnakasiai 15. amžiaus gale buvo žiauriai skiaudžiami.


Bažnyčios istorija

Pastatyta 1516 m. kaip medinė, Prahos miestiečio Ondřej Prachovec rūpesčiu. Ją 1634 m. Švedai sugriovė. Josios vietoje 16651666 m. buvo pastatyta vienanavė ankstyvo baroko stiliaus mūrinė bažnyčia.

Išnašos