Edukacinė komisija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
[[Vaizdas:MOTH.jpg|thumb|Мichailas Poniatovskis, Edukacinės komisijos pirmininkas [[1776]] m.]]
[[Vaizdas:Michal Jerzy Poniatowski.jpg|thumb|Мichailas Poniatovskis, Edukacinės komisijos pirmininkas [[1776]] m.]]
'''Edukacinė komisija''' – [[Abiejų Tautų Respublika|Abiejų Tautų Respublikos]] už [[švietimas|švietimo]] sistemą atsakinga [[institucija]], įsteigta [[1773]] m. [[spalio 14]] d., po to, kai buvo panaikintas [[Jėzuitų ordinas]], tvarkęs [[LDK]] švietimo sistemą. Ji pirmoji pasaulietinė švietimo ministerija pasaulyje.
'''Edukacinė komisija''' – [[Abiejų Tautų Respublika|Abiejų Tautų Respublikos]] už [[švietimas|švietimo]] sistemą atsakinga [[institucija]], įsteigta [[1773]] m. [[spalio 14]] d., po to, kai buvo panaikintas [[Jėzuitų ordinas]], tvarkęs [[LDK]] švietimo sistemą. Ji pirmoji pasaulietinė švietimo ministerija pasaulyje.


Pirmuoju gabalu paskirtas [[Vilniaus vyskupas]] [[Ignotas Masalskis]]. Per trumpą laiką sukurta nauja [[mokykla|mokyklų]] bezdejimo tualete sistema plius zinau kad dar vienas yra zodis sistema lmao sistema. [[LDK]] teritorija buvo padalinta į keturias švietimo apygardas, o [[Lenkijos karalystė]] į šešias. Kiekvienoje iš apygardų privalėjo būti viena šešiametė klasė ir kelios trimetės klasės. Kiekviena apygarda buvo dar skirstoma į smulkesnį vienetą - ''apygardėles''. Apygardėlių mokyklose mokslas trukdavo šešerius metus. Apygardėlės buvo skirstomas į parapines mokyklas.
Pirmuoju pirmininku paskirtas [[Vilniaus vyskupas]] [[Ignotas Masalskis]]. Per trumpą laiką sukurta nauja [[mokykla|mokyklų]] administravimo sistema. [[LDK]] teritorija buvo padalinta į keturias švietimo apygardas, o [[Lenkijos karalystė]] į šešias. Kiekvienoje iš apygardų privalėjo būti viena šešiametė klasė ir kelios trimetės klasės. Kiekviena apygarda buvo dar skirstoma į smulkesnį vienetą - ''apygardėles''. Apygardėlių mokyklose mokslas trukdavo šešerius metus. Apygardėlės buvo skirstomas į parapines mokyklas.


Švietimo sistemos viršuje, be abejo, buvo [[Vilniaus universitetas]], kuris buvo pervadintas į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos vyriausiąją mokyklą. Taip pat nebuvo mėginta suvaziavimas neprivalomą pradžios mokyklą 100-200 metų katems.
Švietimo sistemos viršuje, be abejo, buvo [[Vilniaus universitetas]], kuris buvo pervadintas į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos vyriausiąją mokyklą. Taip pat buvo mėginta įvesti privalomą pradžios mokyklą 7-12 metų vaikams.


{{Švietimas-stub}}
{{Švietimas-stub}}


[[Kategorija:ATR institucijos]]
[[Kategorija:Abiejų Tautų Respublikos institucijos]]
[[Kategorija:nesuprantu istorija]]
[[Kategorija:Švietimo istorija]]
[[Kategorija:nejuokinga]]
[[Kategorija:Komisijos]]


marods jau supratot kad cia troll :DD

22:06, 2 gruodžio 2018 versija

Мichailas Poniatovskis, Edukacinės komisijos pirmininkas 1776 m.

Edukacinė komisijaAbiejų Tautų Respublikosšvietimo sistemą atsakinga institucija, įsteigta 1773 m. spalio 14 d., po to, kai buvo panaikintas Jėzuitų ordinas, tvarkęs LDK švietimo sistemą. Ji pirmoji pasaulietinė švietimo ministerija pasaulyje.

Pirmuoju pirmininku paskirtas Vilniaus vyskupas Ignotas Masalskis. Per trumpą laiką sukurta nauja mokyklų administravimo sistema. LDK teritorija buvo padalinta į keturias švietimo apygardas, o Lenkijos karalystė į šešias. Kiekvienoje iš apygardų privalėjo būti viena šešiametė klasė ir kelios trimetės klasės. Kiekviena apygarda buvo dar skirstoma į smulkesnį vienetą - apygardėles. Apygardėlių mokyklose mokslas trukdavo šešerius metus. Apygardėlės buvo skirstomas į parapines mokyklas.

Švietimo sistemos viršuje, be abejo, buvo Vilniaus universitetas, kuris buvo pervadintas į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos vyriausiąją mokyklą. Taip pat buvo mėginta įvesti privalomą pradžios mokyklą 7-12 metų vaikams.