Protono skilimas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Protono skilimas''' yra eksperimentiškai nepatvirtintas [[radioaktyvusis skilimas]], kurio metu [[protonas]] skyla į lengvesnes [[subatominės dalelės|subatomines daleles]], paprastai į neutralų [[pioną]] ir [[pozitroną]] ir išspinduliuoja gama kvantą.
'''Protono skilimas''' yra eksperimentiškai nepatvirtintas [[radioaktyvusis skilimas]], kurio metu [[protonas]] skyla į lengvesnes [[subatominės dalelės|subatomines daleles]], paprastai į neutralų [[pioną]] ir [[pozitroną]] skilimo metu išspinduliuojamas gama kvantas.
: <math> p \longrightarrow e^{+}+\pi^{0} \longrightarrow e^{+}+2\gamma</math>
: <math> p \longrightarrow e^{+}+\pi^{0} \longrightarrow e^{+}+2\gamma</math>



14:41, 11 lapkričio 2006 versija

Protono skilimas yra eksperimentiškai nepatvirtintas radioaktyvusis skilimas, kurio metu protonas skyla į lengvesnes subatomines daleles, paprastai į neutralų pioną ir pozitroną skilimo metu išspinduliuojamas gama kvantas.

Standartiniame modelyje protonai tam tikras barionų tipas stabilus dėl išsaugoto barioninio skaičiaus. Todėl jie negali skilti į kitas daleles. Bet jeigu didžioji suvienijimo teorija (angl. grand unified theories (GUTs) teisinga tada ji sugriauna barioninio skaičiaus simetriją ir protonui leidžia skilti. Teorija papildyta dar viena hipotetine dalele X bozonu. Kol kas visi bandymai aptikti ir teoriškai patvirtinti protono skilimą yra nesėkmingi.

Eksperimentai

Super-Kamiokande neutrinų observatorijoje (Japonija), nustatyta žemiausia galima protono pusėjimo trukmė 1035. Tai yra laikas, kuriam praėjus dar neįvyksta protono skilimas. Taigi, kol kas protono pusėjimo trukmė dar nenustatyta.