Neutrinų teleskopas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Neutrinų observatorija)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Neutrinų teleskopas – įrenginys skirtas registruoti neutrinus. Neutrinai beveik nesąveikauja su medžiaga (jų negalima registruoti tiesioginiais metodais), todėl detektoriai turi būti palyginti dideli, kad galėtų įvykti pakankamai sąveikų tarp medžiagos ir jas būtų įmanoma užfiksuoti. Visos neutrinų observatorijos statomos giliai po žeme, taip išvengiama kosminių spindulių, kurie trukdo tyrimams.

Detektoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra keletas neutrinų stebėjimo būdų. Super-Kamiokande observatorijoje Japonijoje yra naudojamas didelės talpos rezervuaras pripildytas vandens. Kai neutrinas patenka į skystį jis pradeda sąveikauti ir sukuria elektroną arba miuoną. Šios dalelės sklisdamos vandenyje skleidžia Čerenkovo spinduliavimą, kuris yra registruojamas fotoelementų. Sudbury observatorijoje Kanadoje naudojamas toks pat registravimo metodas, tačiau rezervuaras yra užpildytas sunkiuoju vandeniu. Taip pat galima neutrinus registruoti chloro (Houmsteiko aukso kasykloje Pietų Dakotoje (JAV)) arba galio (SAGE (Kaukaze, Rusijos ir JAV), GALLEX (Romoje, Europos) eksperimentai) detektoriais. Neutrinas sąveikauja su šiomis medžiagomis ir sukelia branduolines reakcijas:

37Cl+ve 37Ar+e,
ve+71Ga 71Ge+e.

MINOS ir Nova įrenginai (Fermio laboratorija, JAV) naudoja plastikinius detektorius, kurie švyti sugėrę didelės energijos daleles, atsiradusias dėl sąveikos su neutrinu.