Marius (filmas): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Tocekas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Zirzilia (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Marius''' – [[1990]] m. [[Lietuvos kino studija|Lietuvos kino studijoje]] [[TSRS]] Centrinės televizijos užsakymu [[Kazys Almenas|K. Almeno]] romano „Šienapjūtė“ motyvais sukurtas dviejų serijų spalvotas meninis filmas. Filmo trukmė – 140 min.
'''Marius''' – [[1990]] m. [[Lietuvos kino studija|Lietuvos kino studijoje]] [[TSRS]] Centrinės televizijos užsakymu [[Kazys Almenas (1935)|K. Almeno]] romano „Šienapjūtė“ motyvais sukurtas dviejų serijų spalvotas meninis filmas. Filmo trukmė – 140 min. [[1992]] m. sukurtas filmo tęsinys, kurį sudarė 4 serijos (264 min.).
[[1992]] m. sukurtas tęsinys, kurį sudarė 4 serijos (264 min.).


== Kūrybinė grupė ==
== Kūrybinė grupė ==
Eilutė 20: Eilutė 19:
{{tvarkyti}}
{{tvarkyti}}
;Vaidina
;Vaidina
* [[Gediminas Storpirštis]] – ''Marius Almenas''. Serijos nuo 2iki6 Našlaitis, vėliau Pegrinio apmokytas tampa puikiai špagą valdančiu ištikimu „Volčinės Vilkų“ gvardiečiu.-
* [[Gediminas Storpirštis]] – ''Marius Almenas''. Pagrindinis herojus - našlaitis, vėliau Pegrinio apmokytas tampa puikiai špagą valdančiu ištikimu „Volčinės Vilkų“ gvardiečiu. Susidarius situacijai, tampa pagrindinio savo priešo motinos žūties kaltininko Giedraičio samdiniu, apmoko jo vyrus kautis ir padeda kovoje su Dabulskiu. Po Giedraičio mirties tampa dvarų, ir žemių valdytoju kartu su Izabele Giedraitiene. Vaidino 3-6 serijose.
* [[Tomas Urbšas]] – ''Marius vaikystėje''. Vaidino 1-2 serijose
Susidarius situacijai, tampa pagrindinio savo priešo motinos žūties kaltininko Giedraičio samdiniu, apmoko jo vyrus kautis ir padeda kovoje su Dabulskiu.
* Zanė Jančevska – ''Marija Almena† Mariaus mama''- mirtinai sudraskyta medžioklinių skalikų, kurie buvo pasiųsti Giedraičio įsakymu, norint atsikratyti nepageidaujamų gyventojų jo žemėse. Vaidino 1 serijoje.
Gale filmo po Giedraičio mirties tampa dvarų, ir žemių valdytoju kartu su Izabele Giedraitiene. Pagrindinis herojus
* [[Liubomiras Laucevičius (1950)|Liubomiras Laucevičius]] – ''Šlėkta Mykolas Augustas Giedraitis†' Nušautas žmonos Izabelės Giedraitienės. Mirtinas Dabulskio ir pagrindinis Mariaus priešas. Salaparaugės dvarų ir žemių valdytojas.
* [[Tomas Urbšas]] – ''Marius vaikystėje''Serijos 1-2
Mėgino apkaltinti Marių nužudžius Dabulskį ir pakarti jį, keršydamas už romaną su žmona. Pagrindinis Antagonistas.
* Zanė Jančevska – ''Marija Almena† Mariaus mama''-Mirtinai sudraskyta medžioklinių skalikų, kurie buvo pasiūsti Giedraičio įsakymu, norint atsikratyti nepageidaujamų gyventojų jo žemėse. Serija 1.
* [[Vytautas Paukštė]] – ''Šlėkta Jeronimas Kristupas Dabulskis†''. Mirtinas Giedraičio priešas - Selionių dvarų ir žemių valdytojas. Buvo pagrobęs iš Giedraičio medžioklinius skalikus.
* [[Liubomiras Laucevičius (1950)|Liubomiras Laucevičius]] – ''Šlėkta Mykolas Augustas Giedraitis†' Serijos nuo1iki6. Nušautas žmonos Izabelės Giedraitienės. Mirtinas Dabulskio priešas. Pagrindinis Mariaus priešas..Salaparaugės dvarų, ir žemių valdytojas.
* [[Nelė Savičenko]]-„Izabelė Giedraitienė“- Giedraičio žmona.
Mėgino apkaltinti Marių nužudžius Dabulskį, ir pakarti jį, taip keršydamas jam už romaną su jo žmona. Pagrindinis Antagonistas
* [[Valentina Braudė]]- Liudvika Dabulskytė - Dabulskio jaunesnė duktė, vėliau Narušio žmona.
* [[Vytautas Paukštė]] – ''Šlėkta Jeronimas Kristupas Dabulskis†''. Mirtinas Giedraičio priešas-Selionių dvarų, ir žemių valdytojas. .Nušautas Giedraičio per Finalinį susirėmimą. Buvo pagrobęs iš Giedraičio medžioklinius skalikus. Serijos nuo1iki6.
* [[Regina Arbačiauskaitė]] – „Dabulskienė“.
* [[Nelė Savičenko]]-„Izabelė Giedraitienė“-Giedraičio žmona. Serijos nuo3iki6.
* [[Sakalas Uždavinys]] – ''Dailininkas Benvenutas†'' Išgelbsti Marių nuo mirties 1 serijoje- donžuanas dėl moterų nuolat įsiveliantis į bėdą, Roberto Pegrinio giminė. Vaidino 1 ir 2 serijose.
* [[Valentina Braudė]]- Liudvika Dabulskytė -Dabulskio jaunesnė duktė, vėliau Narušio žmona. Serijos nuo3iki6
* [[Viktoras Šinkariukas]] – ''Kapitonas Robertas Pegrinis''„Volčinės Vilkų“ gvardiečių kapitonas. Mariaus fechtavimo mokytojas ir globėjas. Benvenuto dėdė.
* [[Regina Arbačiauskaitė]] – „Dabulskienė“ .
* [[Jonas Pakulis]] – ''Sėlis†'' Giedraičio pakalikas, išdavikas slaptai palaikantis kontaktą su Narušiu. Dalyvavo Mariaus motinos, ir jos gentainių likvidavime.
* [[Sakalas Uždavinys]] – ''Dailininkas Benvenutas†'' Išgelbsti Marių nuo mirties 1 serijoje-Donžuanas dėl moterų nuolat įsiveliantis į bėdą, Roberto Pegrinio giminė. Nusmeigtas Pono Zablockio, dvikovoje dėl žmonos garbės. Serijos 1-2.
* [[Marija Lukaševskaja]] - „Liucija Dabulskytė“ Dabulskio vyresnė duktė.
* [[Viktoras Šinkariukas]] – ''Kapitonas Robertas Pegrinis''„Volčinės Vilkų“ gvardiečių Kapitonas. Mariaus fechtavimo mokytojas, ir globėjas. Benvenuto dėdė. Serijos1-2.Likimas nežinomas
* [[Saulius Kizas]] – ''Ignacas Nariušis''. Dabulskio dvaro prievaizdas, intrigantas. Palaiko slaptą kontaktą su Giedraičio pakaliku Sėliu. Gale filmo po Dabulskio mirties tampa jo turtų, ir žemių valdytoju bei vienos dukterų vyru.
* [[Jonas Pakulis]] – ''Sėlis†'' Giedraičio pakalikas, išdavikas slaptai palaikantis kontaktą su Narušiu. Dalyvavo Mariaus motinos, ir jos gentainių likvidavime pats įsakė paleisti skalikus. Mirtinai nusmeigtas Mariaus Trikovoje. Serijos nuo1iki5.Antagonistas
* [[Marija Lukaševskaja]]-„Liucija Dabulskytė“ Dabulskio vyresnė duktė. Serijos nuo 1iki6.
* [[Jevgenijus Bočarovas]]- šlėkta Kežgaila. Dabulskio žentas.
* [[Vytautas Grigolis]] – ''Šlėkta Kontrimas'' - pPrisiplakėlis prie laiminčios pusės.
* [[Saulius Kizas]] – ''Ignacas Nariušis''. Dabulskio dvaro prievaizdas, Intrigantas. Palaiko slaptą kontaktą su Giedraičio pakaliku Sėliu. Sudaro sąjungą, su Dabulskio žentu Kežgaila ir Sėliu bandant Trikovoje nužudyti Marių, bet pats vos nenužudomas.
* [[Ramutis Rimeikis]] – ''Šlėkta Darvainis'' - Giedraičio pakalikas.
Gale filmo po Dabulskio mirties tampa jo turtų, ir žemių valdytoju bei vienos iš dukterų vyru. Serijos nuo1iki6.
* [[Valerijus Jevsejevas]] - „Šlėkta Narbutas“ - Giedraičio pakalikas.
* [[Jevgenijus Bočarovas]]-Šlėkta Kežgaila†. Dabulskio žentas. Iškviečia Marių satisfakcijon kautynėms dėl garbės įžeidimo-Mirtinai nusmeigtas Mariaus Trikovoje. Serijos 4-5.
* [[Algirdas Paulavičius]]- „Šlėkta Karaitis“ - Dabulskio pakalikas. Nukautas.
* [[Vytautas Grigolis]] – ''Šlėkta Kontrimas.''- Serijos nuo1iki6 Prisiplakėlis prie laiminčios pusės-Likimas nežinomas.
* [[Ervinas Peteraitis]]-„Šlėkta Stoberskis“- Dabulskio pakalikas.
* [[Ramutis Rimeikis]] – ''Šlėkta Darvainis.''-Giedraičio pakalikas Serijos nuo2iki6.Dalyvauja Finalinėje kovoje kuriuoje galutinai susidorojama Su Dabulskiu ir jo šlėktomis.
* [[Juozas Rygertas]] – ''Kunigaikštis Čartoriskis'' buvo apsisprendęs pasiųsti Marių į kartuves dėl Zablockio sužalojimo, bet Roberto Pegrinio įtikintas atsisakyti tos minties. Vėliau jisai įsiūlė Marių Giedraičiui kaip samdomą žudiką.
* [[Valerijus Jevsejevas]]-„Šlėkta Narbutas“-Giedraičio pakalikas. Dalyvauja Finalinėje kovoje kuriuoje galutinai susidorojama Su Dabulskiu ir jo šlėktomis. Serijos nuo4iki6.
* [[Adolfas Večerskis]] – ''Vladislovas Volskis'' - vienas iš „Volčinės Vilkų“ gvardiečių. Pirmasis Mariaus priešininkas.
* [[Algirdas Paulavičius]]-„Šlėkta Karaitis†“-Dabulskio pakalikas. Nukautas Finaliniame susirėmime su Giedraičio šlėktomis. Serijos nuo4iki6.
* [[Vilhelmas Vaičekauskas]] – ''Juozapotas'' Roberto Pegrinio ginklanešys.
* [[Ervinas Peteraitis]]-„Šlėkta Stoberskis†“-Dabulskio pakalikas. Nukautas Finaliniame susirėmime su Giedraičio šlėktomis. Serijos nuo4iki6.
* [[Audris Chadaravičius]] – ''Ponas Zablockis'' - didikas, Benvenuto žudikas.
* [[Juozas Rygertas]] – ''Kunigaikštis Čartoriskis''.Buvo apsisprendęs pasiūsti Marių į kartuves, dėl Pono Zablockio sužalojimo smuklėje, bet buvo Roberto Pegrinio įtikintas atsisakyti tos minties. Vėliau jisai įsiūlė Marių Giedraičiui kaip samdomą tų laikų „kilerį“, pasakydamas kad vienas Marius atstoja dešimt gvardiečių. Serija 2.
* [[Feliksas Deičas]] - „Žydas Feigelmanas“ smuklės savininkas, Sidabravos bažnyčios brangenybių saugotojas, vėliau šlėktų nužudytas.
* [[Adolfas Večerskis]] – ''Vladislovas Volskis''- Vienas iš „Volčinės Vilkų“ gvardiečių. Pirmas Mariaus priešininkas bandomojoje kovoje. Ganėtinai smarkiai aptalžo Marių. Pasipūtėlis nuo pat Mariaus pirmo pasirodymo menkinantis jį. Likimas nežinomas Serijos1-2.
* [[Valdas Jatautis]] – ''Kunigas Kazimieras''.
* [[Vilhelmas Vaičekauskas]] – ''Juozapotas'' Roberto Pegrinio ginklanešys-Likimas nežinomas. Serijos 1-2.
* ''taip pat'' [[Bronė Braškytė]], [[Olegas Ditkovskis]], [[Bronius Gražys (1934)|Bronius Gražys]], [[Aldona Janušauskaitė]], [[Arvydas Bagdonas]], [[Artūras Baltrušaitis]], [[Šarūnas Puidokas]], [[Sigitas Račkys]], [[Algimantas Voščikas]], [[Algirdas Lapėnas]], [[Petras Venslovas]], [[Remigijus Navickas]], [[Andrius Šiuša]], [[Jonas Braškys]], [[Tauras Čižas]], [[Rytis Gustaitis]], [[Edgaras Savickis]], [[Antanas Seikalis]], [[Vytautas Kaniušonis]], [[Juozas Jaruševičius (1930)|Juozas Jaruševičius]], Marija Lukaševskaja, [[Rimantas Teresas]], [[Algis Mečinskas]], [[Petras Mendeka]], [[Rimantas Pazikas]], [[Gediminas Pranckūnas]], [[Vytautas Petruškevičius]], [[Eduardas Kunavičius]], [[Igoris Reklaitis]], [[Vytautas Šerys]], [[Algimantas Zigmantavičius]], [[Otonas Laniauskas]], [[Eimutis Braziulis]] ir kiti.
* [[Audris Chadaravičius]] – ''Ponas Zablockis'' Didikas, Benvenuto žudikas-vėliau smuklėje keršydamas Marius nukerta jam ausį. Serija 2.Antagonistas
* [[Feliksas Deičas]]-„Žydas Feigelmanas†“-Smuklės savininkas. Sidabravos bažnyčios brangenybių saugotojas, vėliau šlėktų nužudytas. Serijos nuo3iki5.
* [[Valdas Jatautis]] – ''Kunigas Kazimieras''
* ''taip pat'' [[Bronė Braškytė]], [[Olegas Ditkovskis]], [[Bronius Gražys (1934)|Bronius Gražys]], [[Aldona Janušauskaitė]], [[Arvydas Bagdonas]], [[Artūras Baltrušaitis]], [[Šarūnas Puidokas]], [[Sigitas Račkys]], [[Algimantas Voščikas]], [[Algirdas Lapėnas]], [[Petras Venslovas]], [[Remigijus Navickas]], [[Andrius Šiuša]], [[Jonas Braškys]], [[Tauras Čižas]], [[Rytis Gustaitis]], [[Edgaras Savickis]], [[Antanas Seikalis]], [[Vytautas Kaniušonis]], [[Juozas Jaruševičius (1930)|Juozas Jaruševičius]], Marija Lukaševskaja, [[Rimantas Teresas]], [[Algis Mečinskas]], [[Petras Mendeka]], [[Rimantas Pazikas]], [[Gediminas Pranckūnas]], [[Vytautas Petruškevičius]], [[Eduardas Kunavičius]], [[Igoris Reklaitis]], [[Vytautas Šerys]], [[Algimantas Zigmantavičius]], [[Otonas Laniauskas]], [[Eimutis Braziulis]] ir kiti


== '''Siužetas''' ==
== '''Siužetas''' ==

16:13, 14 vasario 2013 versija

Marius – 1990 m. Lietuvos kino studijoje TSRS Centrinės televizijos užsakymu K. Almeno romano „Šienapjūtė“ motyvais sukurtas dviejų serijų spalvotas meninis filmas. Filmo trukmė – 140 min. 1992 m. sukurtas filmo tęsinys, kurį sudarė 4 serijos (264 min.).

Kūrybinė grupė

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
Vaidina
  • Gediminas Storpirštis – Marius Almenas. Pagrindinis herojus - našlaitis, vėliau Pegrinio apmokytas tampa puikiai špagą valdančiu ištikimu „Volčinės Vilkų“ gvardiečiu. Susidarius situacijai, tampa pagrindinio savo priešo motinos žūties kaltininko Giedraičio samdiniu, apmoko jo vyrus kautis ir padeda kovoje su Dabulskiu. Po Giedraičio mirties tampa dvarų, ir žemių valdytoju kartu su Izabele Giedraitiene. Vaidino 3-6 serijose.
  • Tomas Urbšas – Marius vaikystėje. Vaidino 1-2 serijose
  • Zanė Jančevska – Marija Almena† Mariaus mama- mirtinai sudraskyta medžioklinių skalikų, kurie buvo pasiųsti Giedraičio įsakymu, norint atsikratyti nepageidaujamų gyventojų jo žemėse. Vaidino 1 serijoje.
  • Liubomiras Laucevičius – Šlėkta Mykolas Augustas Giedraitis†' Nušautas žmonos Izabelės Giedraitienės. Mirtinas Dabulskio ir pagrindinis Mariaus priešas. Salaparaugės dvarų ir žemių valdytojas.

Mėgino apkaltinti Marių nužudžius Dabulskį ir pakarti jį, keršydamas už romaną su žmona. Pagrindinis Antagonistas.

Siužetas

XVIII a. pirmos pusės Lietuva. Pagrindinis herojus motinos netekęs Marius vos pats lieka gyvas, ir vėliau atsiduria pačiam konflikto tarp dviejų šlėktų centre bandydamas rasti kaltus dėl motinos žūties. Bet, yra aplinkybių supainiojamas ir kovoja pagrindinio priešo naudai.