Haga: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Žiedas (aptarimas | indėlis)
S Atšauktas naudotojo 78.63.64.245 (Aptarimas) darytas keitimas 2499002
Eilutė 12: Eilutė 12:


[[Kategorija:Nyderlandų miestai]]
[[Kategorija:Nyderlandų miestai]]

nesamonių nesamonė :)
{{Link FA|id}}
{{Link FA|id}}



21:17, 10 vasario 2010 versija

Naujoji Hagos rotušė

Haga (Den Haag, oficialiai 's-Gravenhage) – Nyderlandų vykdomosios valdžios sostinė. Miestas įsikūręs šalies vakaruose, Pietų Olandijos provincijoje, kurios sostine taip pat yra. Haga yra trečias pagal dydį, po Amsterdamo ir Roterdamo, Nyderlandų miestas su 469 568 (su priemiesčiais 700 000) gyventojais ir maždaug 100 km² plotu.

Hagoje posėdžiauja Eerste Kamer (Seenat) ir Tweede Kamer – atitinkamai pirmieji ir antrieji rūmai – kurie sudaro Nyderlandų parlamentą. Nyderlandų karalienė Beatričė taip pat gyvena ir dirba Hagoje. Mieste įsikūrusios ir užsienio valstybių ambasasos, taip pat Aukščiausiasis teismas ir daug lobistinių organizacijų. Vis dėlto oficiali Nyderlandų sostinė yra Amsterdamas, kaip teigiama Nyderlandų konstitucijoje.

Mieste yra Europolas bei Hagos Tarptautinės Teisės Akademija. Hagoje taip pat įsikūrusios kelių JTO institucijų būstinės.

Hagą 1248 m. įkūrė Olandijos kunigaikštis ir Šventosios Romos imperijos imperatorius Vilhelmas II. Haga netrukus tapo administraciniu Olandijos kunigaikštystės centru.

Šablonas:Link FA