Slavų įlanka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Slavų įlanka

Slavų įlanka (rus. Славянский залив) – vidinė įlanka šiaurvakariniame Petro Didžiojo įlankos (Japonijos jūra) krante. Skalauja Primorės krašto Chasano rajono pakrantę.

Slavų įlanka yra tarp Briuso pusiasalio Briuso kyšulio ir pietinio Jankovskio pusiasalio galo. Įlankos ilgis apie 9,3 km, plotis ties įėjimu – 4,85 km, gylis iki 21 m. Įlankos plotas 42,7 km², kranto linijos ilgis – 35 km.

Šiaurvakarinėje Slavų ilankos dalyje yra Šiaurinis užutėkis. Įlankos vakarinis krantas ir Šiaurinio užutėkio centrinės dalies krantas yra žemi, apaugę žole ir krūmais. Į pietvakarinę Šiaurinio užutėkio dalį įteka upelis Brusja. Šiaurrytinį įlankos krantą sudaro kalnuotas Jankovskio pusiasalis, kuris su žemynu jungiasi žema sąsmauka. Iš rytų pusės Slavų įlanką dengia Sidorovo ir Gerasimovo salos, kurias skiria Stenino sąsiauris. Pietuose yra užutėkiai Apvalusis (rus. бухта Круглая), Nerpa ir Slavianka, kurių krantuose yra gyvenvietės Slavianka ir Baza Kruglaja.[1]

Nuo kovo ar balandžio iki rugpjūčio įlankoje dažni rūkai. Vasarą vanduo sekliose vietose įšyla iki 25-28°C. Žiemą pirmas ledas įlankoje pasirodo gruodžio viduryje. Įlankoje ledas eižėti ima kovo pradžioje, o pirmą balandžio dešimtadienį įlanka lieka be ledo. Vandens skaidrumas – iki 25 m.

Įlankoje yra smėlio ir akmeningi paplūdimiai, kuriuose vasarą ilsisi vietiniai gyventojai ir atvykėliai iš centrinių Primorės krašto rajonų ir kaimyninių regionų. Poilsiautojus aptarnauja kelios poilsio bazės ir keli viešbučiai.[2]. Įlanka yra ir populiari nardytojų zona.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]