Sionas (Jeruzalė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Siono kalvos vaizdas iš pietų.

Sionas (hebr.צִיּוֹן‏‎ – Cijon, angl. Zion) – kalva (kalnas) pietvakariniame Jeruzalės senamiesčio pakraštyje, ant kurios anksčiau stovėjo tvirtovė. Biblijos teigimu čia buvusi žydų karaliaus Dovydo rezidencija, vėliau Jahvės šventykla. Biblijoje Sionas dažnai vadinamas Dievo namais. Judėjų teologijos literatūroje šiuo vardu taip pat vadinama Jeruzalė ir pati žydų tauta.

Nuo šios kalvos pavadinimo kilo terminas „sionizmas“ – nacionalinis žydų judėjimas už susivienijimą savo istorinėje tėvynėje – Izraelio žemėje.

Rastafarijų judėjime Sionas – tai utopinė vienybės, taikos ir laisvės vieta, antipodas Babilonui, kuris laikomas vakarų civilizacijos priespaudos ir išnaudojimo sistema, šėtono buveine. Jie tiki, kad Sionas yra Etiopijoje, kad Jėzus Kristus bei kiti pirmieji krikščionys buvo juodaodžiai, o tik vėliau baltieji sąmokslininkai Bibliją neva perrašė (beje, ši nuomonė paplitusi ir tarp juodaodžių krikščionių). Rastafarijų tikslas irgi yra grįžti į istorinę tėvynę, tik ne į Izraelį, o į Etiopiją.[reikalingas šaltinis]