Servijus Tulijus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Servijus Tulijus
Romos karalius
Etruskai
Mirė 535 m. pr. m. e.
Tėvas Spurijus Tulijus
Motina Okrisija
Sutuoktinis (-ė) Tarkvinija Primera
Romos karalius
Valdė 578535 m. pr. m. e.
Pirmtakas Tarkvinijus Senasis
Įpėdinis Tarkvinijus Išdidusis
Vikiteka Servijus Tulijus

Servijus Tulijus (m. 535 m. pr. m. e.) – pusiau legendinis šeštasis Romos karalius, kilęs iš etruskų. Jis pakeitė iš kaimyninės Etrurijos kilusį penktąjį Romos karalių Tarkvinijų Senajį (Priską). Tulijus valdė 578535 m. pr. m. e.[1] Jis apjuosė Romą aukšta mūro siena, kuri tęsėsi nuo Kapitolijaus iki Palatino kalvos ir buvo pavadinta „Servijaus siena” (archeologų teigimu, ji pastatyta apie 530500 m. pr. m. e.), įvedė gyventojų turto surašymą, tada pagal turtą suskirstė juos į klases ir nustatė, kaip apsiginklavę turi dalyvauti kare. Vykdė reformas, kurios užbaigė perėjimą į valstybę.

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena svarbiausių Tulijaus reformų buvo centurijų reforma, pakeitusi gentines tribas teritorinėmis, įtraukusi plebėjus į Romos bendruomenę, dalinai sulyginusi patricijų ir plebėjų teises. Taip pat, remdamasis Solono reformomis Atėnuose, Servijus Tulijus suskirstė Romos piliečius pagal turtą – įvedė cenzą. Centurijų reforma piliečiai (plebėjai ir patricijai) pagal turto cenzą buvo suskirstyti į 5 klases. Pirmoji klasė – turtingiausiųjų, penktoji – vargingiausiųjų. Piliečiai, neturintys turto cenzo ir nepriklausantys nė vienai šių grupių, buvo pavadinti proletarais.

Karalius pertvarkė ir kariuomenę, įvedė naują valdžios instituciją. Kiekviena klasė sudarydavo tam tikrą centurijų (šimtinių) skaičių. Naujajame tautos susirinkime – centurinėse komisijose – klasė turėdavo tiek balsų, kiek sudarydavo centurijų. Pirmoji, turtingiausia klasė, turėjo daugiau balsų, nei visos kitos drauge.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


  Romos karalius  
Anksčiau valdė:
Tarkvinijus Senasis
Servijus Tulijus (578535 m. pr. m. e.)
Septyni Romos karaliai
Vėliau valdė:
Tarkvinijus Išdidusis
Straipsnių serijos apie Senovės Romą dalis