Senusretas III

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Senusretas III

Senusretas III (Senusretas Chakaura, pagal graikus − Sesostris III, valdė apie 18781839 m. pr. m. e.) – penktasis dvyliktosios Egipto dinastijos faraonas.

Senusretas III pertvarkė Egipto administracinį valdymą apribodamas vietinių nomarchų teises. Jų įtaka tuo metu buvo pradėjusi varžytis su faraono. Nežinoma, kokiomis priemonėmis Senusretas III tai įgyvendino. Jo valdymo viduryje nustoti statyti prabangūs vietinių didikų kapai ir padaugėjo vidurinės klasės žmonių kapų Abydose, Ozyrio kulto centre. Egiptas buvo suskirstytas į kelias (3 ar 4) dideles administracines sritis, kurias valdė viziriai su patarėjais. Senusreto III valdymo metu nubių gentys pradėjo judėti į šiaurę ir faraonas surengė kelias karines misijas jiems atremti. Egipto siena pietuose buvo nustatyta ties Semna. Tarp Semnos ir Bucheno pastatytos 8 tvirtovės. Susisiekimas su Nubija buvo pagerintas praplečant Pepio I laikais iškastą kanalą ties Elefantinu (pirmuoju Nilo slenksčiu). Senusreto III valdžia Žemutinėje Nubijoje pasiekė tokią galią, kad jis joje buvo garbinamas dar Naujosios karalystės pradžioje. Faraonas buvo surengęs bent vieną karinę misiją į Palestiną, kur užėmė Sekmemo miestą (tikriausiai Sekemas prie Efraimo kalno). Senusretas III pastatė piramidę Dahšūre, karo dievo Monto šventyklą Medamude. Tęsė pradėtą ekspansiją Nubijos regione, kur pastatė didžiulius upių fortus Uronarte. Manoma, kad buvo koregentu sūnui Amenemiui III du dešimtmečius iki mirties.

Senusreto III piramidės būklė Dahšūre yra prastos būklės tiek dėl praeities ardytojų, tiek dėl neatsakingo XIX a. tyrėjų darbo, tačiau jos požeminės patalpos išsilaikiusios neblogai. Nerasta požymių, kad faraonas buvo joje kada nors palaidotas. 1994 m. buvo rastas jo žmonos Nefret sarkofagas su brangenybėmis. Vėlesnėse istorijose Senusreto III veikla buvo sumaišyta su jo bendravardžių ankstesnių faraonų ir iš dalies su Ramzio II, kas lėmė legendinio „didžiojo Sesostrio“ vaizdinį.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]