Santerija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Santerijos altorius Kuboje
Santerijos neofitas

Santerija (isp. Santería) arba lukumi (Lucumí) – Kuboje susiklostęs sinkretinis afroamerikiečių tikėjimas. Pradėjo klostytis XVI a., išsikristalizavo XIX a. vid. Santerija apima daugiausia jorubų religijos ir katalikybės elementus.

Nors formaliai santerijos sistema remiasi bibliniais motyvais, faktiškai jos pagrindą sudaro afrikietiški mitai ir religinės praktikos. Tikintieji gerbia jorubų dievybes oriša (arba oriča), kurios tapatinamos su katalikų šventaisiais, o jorubų dievas demiurgas Olorunas (Olodumarė) – su Dievu Tėvu. Be Oloruno aukojimai atliekami griausmavaldžiui Šango, karo ir metalų dievui Ogunui, gėlų vandenų deivei Ojai, ūkio dievui Ono, dievui-gydūnui Baba au Ajė, sūrių vandenų deivei Jemajai ir kt. Oriša dievybės reiškiasi per stebuklingus akmenis, prie kurių atliekami aukojimai.

Santerija turi savo šventikų luomą – „tėvus“ (babaloča) ir „motinas“ (jaloča) – jie kartais vadinami santerais. Šie žyniai atlieka apeigas, vadovauja santerijos bendruomenėms ir šakoms.

Pagrindinė santerijos apeiga – šventųjų akmenų „maitinimas“, atliekamas trissyk metuose. Šios apeigos, trunkančios 3 dienas, metu akmenys apliejami paaukotų gyvūnų (paprastai vištų, balandžių, patarškų) krauju, sumaišytu su žolelių užpilu. Kiekvienam akmeniui skiriamas skirtingas gyvūnas bei žolelės. Dalis santerijos sekėjų taip pat renkasi santero namuose sekmadieniais ir per katalikiškas šventes. Šių susirinkimų metu grojama būgnais (Toque de santo), atliekami apeiginiai šokiai prie oriša ir katalikų altoriaus. Tikima, kad šokio metu oriša įsikūnija į kurį nors iš šokėjų – šis patenka į transo būseną, dažnai apimamas traukulių. Pasitaiko glosolalija.[1] Santeras turi nustatyti, kas iš orišų įsikūnijo (apsėstasis vadinamas dievybės „žirgu“). Per šį žmogų santeras įgyja galimybę bendrauti su oriša.

Santerai taip pat atlieka divinacines praktikas, vėlių malšinimus, gydymus, šventina amuletus.

Yra daug skirtingų santerijos atšakų. Norintys tapti santerijos sekėjais, turi praeiti iniciaciją, būti pakrikštyti katalikais. Dauguma santerijos sekėjų gyvena Kuboje, tačiau didelės bendruomenės yra kubiečių bendruomenėje JAV.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Сантерия, Энциклопедия «Народы и религии мира». Москва: Большая Российская Энциклопедия, 1999.